Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Pääkirjoitus

Velkaelvytykselle jarrua, kun talous alkaa toipua

  • Karjalainen
Viime päivien ja viikkojen uutiset siitä, miten korona on iskenyt talouteen, ovat osin ristiriitaisia. Selvää on se, että pandemia on kurittanut rajusti maailman talousvetureita.

Euroopan suurimman talouden Saksan bkt laski huhti-kesäkuussa yli 10 prosenttia ja koko euroalueen yli 12 prosenttia. Maailman suurin talous Yhdysvallat on vajonnut puolestaan vuosisadan taantumaan. Toisella vuosineljänneksellä Yhdysvaltain bkt romahti 32,9 prosentin vuosivauhdilla. Se on mittaushistorian pahin romahdus.

Suomessa bkt:n on arvioitu laskevan tänä vuonne kuuden prosentin verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että valtiot ja vaikkapa Euroopan unioni ovat reagoineet tilanteeseen hätärahoituksella ja elvytyksellä. Se on tässä tilanteessa välttämätöntä.

Esimerkiksi Saksassa kulutus on alkanut toisella vuosineljänneksellä elpyä massiivisen 1?300 miljardin euron hätärahoituksen ansiosta. On hyvä uutinen, että Euroopan talousveturin kulutus alkaa palautua.

Suomessa kuluttajien luottamus omaan talouteen on puolestaan noussut merkittävästi heinäkuussa. Se voi kertoa siitä, että korona­notkahdus olisi jäämässä pelättyä pienemmäksi. Asunnonostoa harkitsi heinäkuussa ennätyksellisen moni suomalainen.

Myös moni yritys on raportoinut ennakoitua paremmista tuloksista vuoden toiselta neljännekseltä, jonka piti olla monelle vientiyrityksellekin se paha neljännes.

Päivittäistavarakauppa on käynyt ennätystahtiin, ja moni on suunnannut heinäkuun lomamatkansa kotimaahan jättäen euronsa koti-Suomeen.

Koronan toinen aalto kolkuttelee jo Euroopankin laidoilla, mutta moni talousasiantuntija ennakoi, että tämä notkahdus tulisi olemaan pienempi kuin keväällä. Koronan kanssa on opittu jo elämään. Toki tämä luo epävarmuutta tulevaan syksyyn.

Suomi velkaantuu juuri nyt ennätystahtia, ja olemme eläneet velaksi jo tätä ennen toistakymmentä vuotta. Uutta velkaa kertyy tänä vuonna 20 miljardia euroa.

Mikäli kulutus ja vienti -?talous ylipäänsä - elpyvät talvea kohti, velkaelvytystä on myös alettava jarrutella. Korona ei voi olla syy demarivetoiselle hallitukselle jatkaa velaksi elämistä ja etenkään pysyvien kulujen lisäämistä, jos talous osoittaa selkeitä elpymisen merkkejä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi