Sunnuntai, 25.10.2020 
Sointu
Pääkirjoitus

Tasa-arvoa myös kaupungin kitkuhommiin

  • Karjalainen
Kaupungin kesätyöpaikka on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Sen pitää olla hyvä ja rohkaiseva, sillä kokemus saattaa olla ratkaiseva nuoren tulevan työuran, jopa koko elämän kannalta. Jos kokemus on huono, menee vuosia ja tarvitaan monta työkokemusta ennen kuin nuori pystyy erottamaan kokemansa poikkeukselliseksi.

Karjalainen uutisoi (29.7.), että Joensuun kaupungin puutarhaosastolla jaettiin heinäkuun puolivälissä alkaneen kesätyöpestin alkajaisiksi tytöt kitkemään ja pojat käyttämään koneita eli ajamaan ruohonleikkuria ja käyttämään trimmeriä.

Jokainen tietänee, ettei kitkeminen ole viisitoistakesäisen lempityötä eikä juuri kehittävääkään - sen sijaan konehommat maistuvat jo paljon paremmilta. On sanalla sanottuna epäreilua, että pojat suoranaisella esimieskäskyllä ohjataan kuorimaan kerman päältä. Pojatkin tarvitsevat kitkukokemuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sukupuolen mukaan tehty jako rikkoo muun muassa kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa mutta on myös yleisemmin yhteiskunnallisen tasa-arvon vastainen.

Kaupungin henkilöstöpäällikkö vakuutti Karjalaisen haastattelussa, että kyse ei ole yleisestä linjasta. Jos vaikka kyse olisikin yksittäisen työnjohtajan asenteista, kaupungin on pikaisesti varmistettava kaikkien työntekijöidensä asianmukainen käytös.

Vuonna 2020 sukupuolen perusteella ei saa tehdä tällaista jaottelua miesten ja naisten töihin. Tytöt osaavat kyllä työntää ruohonleikkuria ja istua sen kyydissä. Osaavathan he ajaa mopoakin, ja vain muutama vuosi myöhemmin autoa.

Kesätyö on myös yksi tasa-arvoiseen työelämään kasvamisen paikka.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi