Lauantai, 24.10.2020 
Asmo
Pääkirjoitus

Nyt on aika korottaa kotitalousvähennystä

  • Karjalainen
Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on roolinsa mukaisesti vaatinut hallitukselta veroelvytystä menoelvytyksen rinnalle (Maaseudun Tulevaisuus, 29.7.). Kotitalousvähennyksen korottaminen olisi yksi keinoista: toisaalta se toki tekee miinusta verokarhun pussiin, mutta tuo toisaalta verotuksen piiriin työtä, joka helposti luisuu harmaan talouden puolelle.

Vasemmistopuolueet vastustivat kotitalousvähennystä raivokkaasti kokeiluvaiheessa 1990-luvun lopulla, mutta siitä ei tullut piikaveroa. Muun muassa kodin siivouksista, remonteista sekä vanhusten- ja lastenhoidosta suoraan verotuksesta saatava vähennys hyödyttää parempituloisia, mutta se tuo työtä usein pienipalkkaisille ammattilaisille ja sitä kautta verotuloja.

Kotitalousvähennystä on korotettu ja pienennetty suhdanteiden mukaan, ja nyt olisi korotuksen aika. Tänä vuonna maksimivähennys on enää 2?250 euroa, ja edessä olevissa elvytystalkoissa on hyvä syy sen korottamiseen takaisin 3?000 euroon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ne, jotka ovat säilyttäneet työpaikkansa, ovat olleet korona-aikana tiukoilla etätyössä ja etäkoulua pitäen. Kotien siivousvelkaa voi olla kertynyt melkoisesti. Jos toinen aalto tulee ja rajoitustoimet alkavat uudestaan, kotitalousvähennyksen korottaminen voi innostaa kotitöiden ulkoistamiseen samaan aikaan, kun lomautetut ja työpaikan menettäneet tarvitsevat uutta, edes osa-aikaista työtä.

Järkeviä elvytyskeinoja pohdittaessa esiin on nostettu muun muassa energiaremontit. Kotitalousvähennys voi olla yksi yksinkertainen ja helposti sovellettavissa oleva tapa tukea energiaa säästävien perusparannusten ja uudistusten työkustannuksia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi