Lauantai, 24.10.2020 
Asmo
Pääkirjoitus

Ministerivastuuasioissaon politikoinnin riski

  • Karjalainen
Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka herättää tuoreessa kirjassaan keskustelua ministerivastuusta. Jonkka kysyy, onko ministerien normaalia korkeampi syytekynnys enää tarkoituksenmukaista ja onko eduskunta oikea paikka päättämään siitä, jatketaanko asian käsittelyä tuomioistuimessa. Siinä on oikeudellisen ja poliittisen kuvion sekamelskan vaara, Jonkka totesi Ylen haastattelussa (25.7.).

Hän kuitenkin varoo ottamasta kantaa parhaillaan käynnissä olevaan prosessiin, jossa tutkitaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimia al-Hol-asiassa.

Nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti on samaa mieltä Jonkan kanssa siitä, että ministerin epäillyn rikosasian käsittelyssä eduskunnassa on politisoitumisen vaara (Demokraatti, 26.7.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ministerivastuuasian käsittelystä ja ministerin korkeammasta syytekynnyksestä säädetään perustuslaissa. Sen mukaan ministerien lainvastaisen toiminnan tutkinta eduskunnassa on keskitetty perustuslakivaliokuntaan. Tutkinnan voi saada vireille oikeuskansleri, oikeusasiamies, vähintään kymmenen kansanedustajaa tai muu valiokunta. Syytteestä päättää eduskunnan täysistunto perustuslakivaliokunnan kannanoton pohjalta.

Ylen (28.7.) haastattelemat poliitikot suhtautuvat oikeusoppineita pidättyväisemmin ministerivastuuasian muuttamiseen. Pelkona on se, että toisenlaisessa prosessissa tutkintapyyntöjä ja rikosilmoituksia tehtäisiin kevein perustein. Esimakua tästä ovat antaneet ministerien toiminnasta tehdyt poliittissävyiset kantelut oikeuskanslerille.

Ministerivastuuasia on nyt nostettu esiin, ja perustuslaissa määritellyn prosessin soveltumista nykyaikaan on syytä pohtia. Kun perustuslakia uusittiin viime vuosituhannella, maailma oli hyvin erinäköinen kuin nyt. Silloin tuskin kuviteltiin, että ministerivastuuasian käsittely arvokkaassa eduskunnassa voisi politisoitua. Nyt kahtiajakautuneessa poliittisessa ilmapiirissä niin Suomessa kuin maailmallakin oikeusprosessien politisoituminen on hyvinkin todennäköistä.

Kevein perustein perustuslakia ei kuitenkaan voida muuttaa, sillä ministerivastuu on osoittanut myös toimivuutensa. Toistaiseksi Suomessa ministerivastuuasioita on käsitelty valtakunnanoikeudessa vain neljä kertaa. Valtioneuvoston toimintaa ei ole turhaan vaarannettu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi