Tiistai, 27.10.2020 
Hellä, Helli
Pääkirjoitus

Etä- ja lähityön vuorottelu lisääntyy työpaikoilla

  • Karjalainen
Monilla työpaikoilla on tänään odotettu päivä. Etätyösuositus päättyi heinäkuun lopussa, ja tänään monet palaavat pitkän koronakevään ja kesälomien jälkeen ensimmäistä kertaa työpaikoilleen. Ylen teettämän kyselyn (30.7.) mukaan lähes 60 prosenttia etätöitä tehneistä on kaivannut konttorin humuun.

Vajaa neljännes etätöitä tehneistä kuitenkin pelkää paluuta työpaikalleen koronatilanteen takia. Pelko ei ole aiheetonta, sillä virus on edelleen keskuudessamme ja tilaisuuden saatuaan leviää helposti.

On tärkeää, että työpaikoilla huolehditaan nyt korostetusti turvallisuudesta. Se tarkoittaa esimerkiksi käsidesiä sisään tullessa ja turvavälejä työpisteissä ja kokoontumistiloissa. Jokaisen on myös itse kannettava vastuuta käsi- ja yskimishygieniastaan, turvaväleistä ja siitä, että sairaana ei tulla työpaikalle. Koronaan sopivien oireiden iskiessä on hakeuduttava ohjeiden mukaisesti koronatestiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös työterveyshuolloissa on oltava erityisen tarkkoja nyt, kun etätyösuositus päättyy. Se osuu samaan aikaan, kun kokoontumisrajoituksia puretaan, lomamatkat kotimaassa ja ulkomaillakin on pääosin reissattu ja lapset ovat palaamassa kouluun. Riski koronaviruksen leviämiselle väistämättä kasvaa.

Lohdullista on se, että koronavirus ei ole levinnyt juurikaan työpaikoilla, joilla etätyö ei ole ollut mahdollista. Näillä työpaikoilla, esimerkiksi kaupoissa, on keksitty keinoja, joilla viruksen leviämistä on voitu estää. Poikkeuksen muodostavat lähinnä ulkomaiset siirto- ja kausityöläiset, jotka työn lisäksi myös asuvat yhdessä ja usein hyvin ahtaasti. Heidän työ- ja asumisolojensa parantamiseksi tarvitaan myös lisää valvontaa.

Vaikka etätyösuositus päättyi ainakin toistaiseksi, etätyö tuli jäädäkseen. Ylen kyselyssä 56 prosenttia on sitä mieltä, että tekee jatkossakin etätöitä. Työpaikoilla kannattaa hyödyntää mahdollisuutta etä- ja lähityön vuorotteluun työntekijäkohtaisesti. Etätyö parhaimmillaan tarjoaa mahdollisuuden keskittyneeseen työntekoon, kun taas työpaikalla visioidaan ja ideoidaan yhdessä.

Etätyön lisääntymisellä on myös laajempia vaikutuksia. Se on yksi merkittävä keino esimerkiksi vähentää ilmastopäästöjä, kun päivittäinen työmatkaliikenne ja pitemmät työmatkat videokokousten ansiosta vähenevät.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi