Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Kohti toista korona-aaltoa vakavasti toimien

  • Karjalainen
Suomessa ilmoitettiin maanantaina– uutta koronavirustartuntaa. Se on vähän, mutta kuitenkin uusien tautitapausten määrä kapuaa hitaasti ylöspäin. Ainakin jonkinasteista ryöpsähdystä pidetään selvänä lähiviikkoina, sillä kotimaassa voimassa olleet ensimmäisen tautiaallon rajoitustoimet käytännössä loppuivat eilen ja matkustaminenkin on lisääntynyt.

Aiemmat rajoitusten purut eivät ole lisänneet tartuntoja. Nuorten aikuisten sairaustapausten kasvun uskotaan kuitenkin johtuvan baarien avaamisesta.

Tautitapausten ikäjakauma on keväästä tasaantunut, ja on ikään kuin palattu epidemian alkuun, jolloin tartuntoja oli paljon laskettelulomilta palanneilla nuorilla aikuisilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maskikeskustelu on vellonut Suomessa koko korona-ajan, ja tällä viikolla maskisuositus tulee THL:n antamana. Sosiaali- ja terveysministeriö on ollut hämmentävän penseä maskien käyttöä kohtaan päinvastoin kuin useimmissa muissa maissa.

Kyse ei kai sentään ole arvovaltataistelusta, vaikka se siltä maallikkojen silmiin näyttää?

Maskien käyttö ei Suomessa ole tähän asti ollutkaan tarpeen, sillä pahimman aallon aikanakin kaikki sairastuneet pystyttiin tehohoitamaankin. Toisaalta lievemminkin sairastuneilla on vakavia ja pitkäkestoisia terveysongelmia.

Toinen aalto näyttää muualla rajulta, ja Suomessakin on tehtävä kaikki taakan minimoimiseksi. On hyvä, että uudet tutkimustulokset maskien hyödyistä otetaan vakavasti.

THL:n suositus tulee oikea-aikaisesti ennen kuin tautitilanne mahdollisesti pahenee. Suomalaiset tarvitsevat nyt aikaa asian sisäistämiseen sen jälkeen, miten paljon maskien hyödyttömyydestä ja jopa vaarallisuudesta on annettu virallista tietoa. Maskien käyttö vaatii myös totuttelua ja opettelua. Tarvittaessa hallituksen on tuettava maskisuositusta.

Myös maskisuositusten alueellinen kohdentaminen on varmasti paikallaan.

Toista tautiaaltoa emme pystyne hillitsemään totaalisella yhteiskunnan sulkemisella. Maskien lisäksi käyttöön tuleva puhelimen koronasovellus on tärkeä. Testausmääriä joudutaan jopa lisäämään syysflunssien alkaessa. Käsiä on pestävä ja siivousta uudestaan tehostettava.

Alueellisiin ja alakohtaisiin sulkemistoimiin on oltava edelleen myös valmius.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi