Tiistai, 27.10.2020 
Hellä, Helli
Pääkirjoitus

Muuttoliikkeen vastavirta ei vielä näy maakunnassa

  • Karjalainen
Koronakevät liikkumisrajoituksineen ja etätöineen oli kuin olikin monelle sysäys muuttaa kaupungista maaseutumaisemmille alueille. Tilastokeskuksen väestön ennakkotilastossa tammi-kesäkuulta on nähtävissä muuttopiikki poispäin isoista kaupungeista. Tilaston mukaan huhti-kesäkuussa kaupunkimaisten kuntien muuttotappio oli 1?600 ihmistä, kun se vuotta aikaisemmin oli 200 ihmistä. Muuttovoittoa kertyi taajaan asuttuihin ja maaseutumaisiin kuntiin (HS, 3.8.). Tilastoa tulkinnut muuttoliiketutkija Timo Aro kuvaa käännettä poikkeukselliseksi.

Aron mukaan moni ehkä koki korona-aikana kaupungissa asumisen pelottavana, mikä saattoi vauhdittaa jo aiemmin kyteneitä muuttoaikeita väljempiin maisemiin.

Pieni piikki tilastossa ei kuitenkaan muuta kokonaiskuvaa. Koronasta huolimatta kaupungistuminen jatkuu, vaikka se on saattanut hetkellisesti hidastua. Puolen vuoden väestötilaston mukaan väkiluku nousi määrällisesti eniten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalan kannalta tilasto on surkeaa luettavaa. Maakunnan väestötappio, 778 henkeä, on määrällisesti suurin Suomessa. Kokonaisnettomuutosta eli kuntien välisestä ja kansainvälisestä nettomuutosta Pohjois-Karjalan tappio on 328 henkeä.

Tilastossa näkyvä maallemuuttopiikki ei siis vielä näy Pohjois-Karjalassa, mutta maakuntien välisen muuttoliikkeen osalta se näkyy jo esimerkiksi Etelä-Savossa, joka sai muuttovoittoa. Mökkimaakunta on ilmeisesti saanut osan mökkiläisistään pysyviksi asukkaiksi. Maakunnan etuna on pääkaupunkiseudun läheisyys.

Pohjois-Karjala on Etelä-Savoon verrattuna kauempana pääkaupunkiseudusta. Paikallisten yritysten lisäksi myös esimerkiksi etätyöläisten kannalta hyvät liikenneyhteydet maakunnan sisässä ja maakunnasta Helsinkiin ovat tärkeitä. Finnairin päivittäisten lentoyhteyksien palauttaminen Joensuun ja Helsingin välille on elintärkeää.

Paras houkutin alueelle muuttoon ovat työpaikat. Muita houkuttimia, kuten Kolille suunniteltua etätyön mahdollistavaa asumista tai kehittyvää maakuntakeskusta Joensuuta, on tuotava kärppänä esiin. Joensuu on tunnettu liikuntapaikoistaan mutta kaupunki nousee vahvasti myös kulttuurikaupunkina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi