Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Rikollisuustilastot on käännettävä toiminnaksi

  • Karjalainen
Pitkin kevättä ja kesää on luettu ja kuultu huolestuttavia rikos- ja onnettomuusuutisia: rattijuoppoja ja huumekuskeja, varkauksia ja ryöstöjä, huumekauppaa ja kotiväkivaltaa, tulipaloja ja hukkumisia, tappeluita ja pahoinpitelyitä, tappoja ja murhia. Rikokset ja väkivallanteot ovat myös raaistuneet.

Rauhallista oli vain kaduilla aamuyöllä, koska baarit olivat kiinni, ja asuntomurroissa, koska kaikki olivat yötä päivää kotona.

Nyt viime kuukausien uutiset alkavat tiivistyä tilastotiedoiksi. Rikollisuus on kasvanut liki jokaisella sektorilla. Asuntomurtojen väheneminenkin on kuitattu mökkimurtojen yli tuplaantumisella. Kun kadulla on ollut rauhallista, sitäkin enemmän on heilutettu puukkoa ja nyrkkiä kotien seinien sisällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moni asia tuntuu tänä koronavuonna olevan toivon varassa, ja niin on tämäkin. Täytyy vain toivoa, että synkkien rikostilastojen taustalla ovat koronan aiheuttamat poikkeusolot ja ahdistus eivätkä rikospiikit jää pysyviksi.

Ihan pelkällä toivolla tästä ei kuitenkaan selvitä, vaan niin akuuttia kuin jälkihoitoakin tarvitaan paljon ja monenlaista.

Lupaus lisäpoliiseista ja poliisipartioista ei saa jäädä puheeksi. Rikokset, pienemmätkin, on pystyttävä selvittämään, muuten rehellisten ihmisten luottamus poliisiin rapautuu ja rikollisista tilaisuus tekee varkaan.

Rikosaallon pysäyttäminen ei kuitenkaan hoidu vain poliisivoimin, vaan tarvitaan ennen kaikkea ennalta ehkäisevää toimintaa.

Erityisesti nuorille on saatava apua ja tukea etäkoulun, nuorisotyöttömyyden kasvun ja kaikinpuolisten erityisolojen jälkeen.

Kustannuksista huolimatta se tulee halvaksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi