Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Koronaelvytyspaketti ei syönyt SDP:n suosiota

  • Karjalainen
Korona nosti SDP:n Sanna Marinin johdolla Suomen suosituimmaksi puolueeksi, eikä kukaan muista, että puoluetta johtaa vielä syksyyn asti muuan Antti Rinne.

Tuoreessa Ylen gallupissa SDP on kirinyt uudestaan notkahduksen jälkeen, ja puolueen kannatus on nyt ennätyslukemissa. Ensisilmäyksellä se on hämmästyttävää, sillä keskustelu EU:n koronapaketista oli heinäkuussa kuumaa. Taloustutkimus teki haastattelut kahden puolen EU:n huippukokousta, jossa tukipaketista sovittiin.

SDP:n kannatuksen kasvu heijastaakin sitä, että perussuomalaisten ja muutamien muiden puolueiden kansanedustajien ja kannattajien äänekkäästä kritiikistä huolimatta EU:n koronatoimilla on suomalaisten suuren enemmistön tuki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maaseudun Tulevaisuuden, Hufvudstadsbladetin ja Verkkouutisten teettämän kyselyn (29.7.) mukaan peräti kaksi kolmesta suomalaisesta hyväksyy EU:n elvytyspaketin sekä siihen liittyvän yhteisvastuun veloista.

Gallupin viimeiset haastattelut tehtiin Marinin häiden aikaan ja jälkeen. Yhtään alemmalla profiililla ei häitä olisi voitu pitää.

Rummutus EU-pakettia kohtaan on kuitenkin satanut hiukan perussuomalaisten laariin.

Kaikkien puolueiden kannatusmuutokset sopivat tutkimuksen virhemarginaalin sisään, joten Suomi elää nyt poliittisesti hyvin stabiilia vaihetta.

Keskustaa on viime ajat pitänyt ja lähiajat pitää esillä puheenjohtajavalinta. Tuoreiden kannatuslukujen jälkeen puheenjohtajan valinta voidaan kirjoittaa yhä varmemmin puheenjohtajan vaihdoksi. Putoaminen taas vihreiden taakse eikä edes vain vihreiden nousun vaan myös oman kannatuksen laskun seurauksena alkaa olla lopullinen niitti Katri Kulmunin puheenjohtajuudelle. Mustaa on ensi kuun puoluekokouksessa mahdotonta selittää apilanvihreäksi.

Toisaalta ajatus, että Annika Saarikko pystyisi nostamaan keskustan uudestaan pääministeripuolueeksi, on lähinnä absurdi. Suuri työ on jopa siinä, ettei maaseudun kuntavaalikartta muutu perussuomalaisen siniseksi.

Jännittävintä, mitä politiikan seuraaminen lähiaikoina tarjoaa, on, kuinka kauan kokoomuksessa jaksetaan katsoa puolueen jäämistä perussuomalaisten varjoon Petteri Orpon johdossa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi