Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Lukashenko vahvoilla,mutta kapinahenki heräsi

  • Karjalainen
Valko-Venäjä on diktatuuri keskellä Eurooppaa, eivätkä sunnuntain vaalit tuone asiaan muutosta. Itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukashenko valitaan jo kuudennelle peräkkäiselle valtakaudelleen vaaleissa, joihin on liittynyt muun muassa väkivaltaisten uhkakuvien lietsontaa ja venäläisiä selvin päin liikkuvia palkkasotilaita. Lukashenko arvioi heidän pyrkivän horjuttamaan vakautta Valko-Venäjällä.

Uhittelu tärkeimmälle liittolaiselle Venäjälle saattoi olla vaalikikka, sillä Venäjä on vähentänyt taloudellista tukeaan maalta. Lopullisesti valinnan varmistaa se, ettei vaaleissa ole kansainvälisiä vaalitarkkailijoita.

Jotain on kuitenkin eri lailla kuin ennen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talousongelmien takia Lukashenko sai varteenotettavia poliittisia vastustajia. Heidät pelattiin pois ehdokkuudesta. Ainoa, jonka sallittiin asettua ehdolle, on yhden putkaan laitetun opposition ehdokkaan kolmekymppinen vaimo ja kotiäiti Svetlana Tihanovskaja. Hän on yllättäen vetänyt kampanjatilaisuudet täyteen. Myös opposition tukimielenosoitukset ovat keränneet kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Talousongelmien lisäksi Lukashenkon kuten maailman muidenkin diktaattorien ja heidän tapaistensa?- Trumpia myöten?-?asemaa heikentää koronaviruspandemia, jota itsevaltiaat tyypillisesti ovat vähätelleet. Virus on Valko-Venäjälläkin kiittänyt ja leviää väes­tössä, joka on jätetty oman onnensa nojaan sitä torjumaan.

Kuitenkin niin pitkään kun eliitti pysyy diktaattorinsa tukena, diktaattori pysyy vallassa. Vaalien alla herännyt, pääkaupungista Minskistä maaseudulle levinnyt vastaliike saattaa kuitenkin voimistua. Vaarana on vaalien jälkeen uhkaava sortoaalto.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi