Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Nyt tarvitaan vastuuta muttei paniikin lietsontaa

  • Karjalainen
Koronaepidemiassa on Suomessakin tapahtunut käänne, mutta tarvitaan vielä pidempi trendi ennen kuin voidaan varmasti sanoa, onko toinen aalto alkamassa. Tautitapauksia on vähän verrattuna keväiseen piikkiin, ja yhä saattaa olla kyse satunnaisvaihtelusta.

Kuitenkin tapausten määrä on ollut selvässä nousussa parin viikon aikana. Suurta hyppäystä ei onneksi viime päivinä ole nähty suurista testausmääristä huolimatta, vaan on pysytty parinkymmenen tasolla. Suurin osa tartuntaketjuista on saatu jäljitettyä.

Selvää kuitenkin on, että jokaisen ihmisen oma vastuu on uudestaan korostunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Silti paniikin lietsonta on vastuutonta. Olemme niin taudin torjunnassa kuin hoitamisessakin aivan toisella tiedon ja osaamisen tasolla, kuin kevättalvella olimme.

Niin testauskapasiteettia kuin suojaustarvikkeitakin - ja pahimman varalta myös tehohoitopaikkoja ja koulutettua henkilöstöä - on aivan eri määrin kuin keväällä.

Ehkä vielä tätäkin tärkeämpää on, että jokainen on nyt käytännössä kokeillut, että käsien peseminen ja desinfiointi, välimatkan pitäminen toisiin ihmisiin ja yskiminen nenäliinaan ja hihaan tosiaan suojaavat infektioilta.

Olimme aivan poikkeuksellisen terveitä koko kevättalven. Miltei jokainen tietää, että olisi ilman koronavalppautta sairastanut jokusen nuhakuumeen ellei influenssaakin.

Syksyn myötä henkilökohtainen valppaus ja toisten huomioon ottaminen on vähintäänkin yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää, kuin keväällä. Yhteiskunnan sulkemista kokonaan keväiseen tapaan ei kukaan halua eikä voi ajatella, vaan meidän on opittava ainakin toistaiseksi elämään uuden normaalin kanssa.

Poikkeustila uudestaan olisi kauhistuttava. Kansalaisen tehtävä on ottaa vakavasti suositukset ilman hallituksen määräyksiä.

Jos epidemia äityy pahaksi, tilannetta on katsottava alueellisesti. Vastuuta ja valppautta tarvitaan kaikkialla, ettei tilanne pahene, mutta aste-eroilla on väliä siellä, missä virusta tulee esiin ja missä on viikkojen ajan ollut nollatilanne.

Ahkerimmallakaan testaamisella ei kaikkia viruksenkantajia löydetä. Terveydestään, siis vaarattomuudestaan toisille ihmiselle, kukaan ei voi olla varma. Virukset ovat ovelia vastustajia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi