Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Akuutti apu yksin ei riitä Beirutissa

  • Karjalainen

Osa Libanonin pääkaupungista Beirutista tuhoutui tiistai-iltana, kun keskellä kaupunkia maan tärkeimmässä satamassa jo vuosikausia varastoitu ammoniumnitraattivarasto räjähti. Räjähdyksessä kuoli ainakin toistasataa ihmistä, tuhansia loukkaantui ja satoja tuhansia jäi kodittomiksi. Räjähdys vaurioitti muun muassa Suomen Libanonin-suurlähetystöä.

Räjähdyksen vaikutuksia voi kuvitella, jos vaikkapa Helsingissä sattuisi vastaavanlainen räjähdys ja pääkaupungista osa tuhoutuisi. Järjestäytynytkin yhteiskunta olisi hetken kaaoksessa, saati sitten yhteiskunta, jota jo ennestään vaivasivat talouskriisi, työttömyys, köyhyys ja tehoton ja korruptoituneena pidetty hallinto. Tehottomuudesta paras esimerkki on se, että venäläisen laivan hylkäämän räjähdysherkän lastin annettiin lojua satamavarastossa keskellä pääkaupunkia tiettävästi vuodesta 2014 lähtien.

Talouskriisin lietsomat mielenosoitukset ovat jatkuneet kuuden miljoonan asukkaan maassa viime vuoden lopulta lähtien, ja siellä on pakolaisia eniten maailmassa suhteessa asukaslukuun. Naapurimaasta Syyriasta on tullut arvioilta 1,5 miljoonaa pakolaista, kun vuoden 2015 pakolaiskriisissä Eurooppa meni sekaisin noin miljoonasta pakolaisesta. Koronapandemiakin jyllää maassa tiukoista liikkumisrajoituksista huolimatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaiken kruununa Libanon sijaitsee poliittisesti maailman tulenarimmalla alueella. Onneksi Syyrian raunioista voimaa saanut Isis-terroristijärjestö ehdittiin alueella pääosin nujertaa.

Beirut tarvitsee akuuttia apua ihmisten hädän lievittämiseksi. Lohdullista on, että heti räjähdyksen jälkeen maahan tulvi runsaasti avuntarjouksia. Apua tarjosi jopa perivihollinen Israel. Suomi auttaa Beirutia muun muassa Punaisen Ristin avustusoperaation, EU:n pelastuspalvelumekanismin ja alueella olevien rauhanturvaajien kautta. Toivottavasti kansainväliset avuntarjoukset Israelia myöten toteutuvat ja apu koordinoidaan niin, että se menee aidosti perille.

Akuutti apua ei kuitenkaan riitä, vaan pitkäaikaista apua tarvitaan Beirutin mutta myös esimerkiksi Syyrian jälleenrakentamiseen. Mikäli apu ei akuutin vaiheen jälkeen jatku, pakolaisvirta Lähi-idästä Eurooppaan yltyy ja terrorismi saa uutta sytykettä kaiken tulevaisuuden toivonsa menettäneistä ihmistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi