Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Lähiopetus alkaa epävarmassa tilanteessa

Koulutyö käynnistyy tällä viikolla lähiopetuksena peruskouluissa ja lukioissa. Monissa ammatillisissa oppilaitoksissa lähiopetus on jo alkanut. Kyseessä on normaali vuodenkiertoon liittyvä asia, mutta tänä vuonna moni asia on toisin.

Maailmalla voimissaan jylläävän ja Suomessakin jälleen voimistuvan koronaviruspandemian takia kouluvuosi alkaa epävarmuudessa. Kouluissa ja kodeissa on varauduttava siihen, että tautitilanteesta riippuen välillä siirrytään myös etäopetukseen lyhyellä varoitusajalla. Tartuntatautilain nojalla alueellisia päätöksiä koulujen sulkemisesta voidaan tehdä aluehallintovirastoissa ja kunnissa, mikäli koronatilanne alueella sitä edellyttää.

Onneksi etäopetus on jo tuttua ongelmineenkin, sillä koronaviruspandemian takia koulut siirtyivät nopeasti ja käytännössä valmistautumattomina etäopetukseen viime maaliskuussa. Peruskouluissa lähiopetukseen palattiin toukokuun puolivälissä. Vaikka kouluun palaaminen herätti pelkoa, jälkikäteen arvioituna se oli hyvä asia. Kouluissa koeponnistettiin epidemian hillitsemiseksi tehdyt turvajärjestelyt, joita nyt?-?kuten keväällä jo arvata saattoi?-?joudutaan jatkamaan jopa entistä tiukempina. Käsienpesun ja yskimishygienian lisäksi myös kasvomaskien käyttö voi olla tarpeen koululuokissa ja koulukuljetuksissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keväällä rohkaisevaa oli se, ettei epidemia voimistunut lähiopetukseen siirtymisen takia. Se ei myöskään levinnyt varhaiskasvatuksessa.

Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa ollaan sen sijaan uuden edessä, sillä lähiopetuksesta epidemia-aikana ei ole kokemusta. Turvajärjestelyjen toteutumisessa iso vastuu on aikuistuvilla opiskelijoilla itsellään. Vasta tulevat viikot näyttävät, alkaako epidemia levitä nuorten keskuudessa kouluissa.

Kouluissa uutena haasteena on kuroa umpeen etäopetuksessa syntyneitä aukkoja. Osa oppilaista putosi keväällä kärryiltä, ja paremminkin pärjänneille on syntynyt oppimisvelkaa. On kohtuutonta, että tässä tilanteessa osassa kuntia opettajia lomautetaan.

Vaikka koronakeväästä ei paljon hyvää sanottavaa ole, jotakin kuitenkin on. Moni koululainen havaitsi, että koulu onkin ihan kiva juttu ja kouluruokakin on hyvää. Pakkotilanteen synnyttämä koulumyönteisyys kannattaa kouluissa hyödyntää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi