Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Ekaluokkalaiset eivät aloita samalta viivalta

  • Karjalainen
Tämä viikko on erityisen jännittävä noin 60?000 ekaluokkalaiselle, jotka aloittavat pitkän koulutaipaleensa. Millainen on opettaja, saanko kavereita, selviänkö koulumatkasta?

Vaikka kaikki ovat käyneet esikoulun, kaikki eivät aloita koulutaivaltaan samalta viivalta. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin tuoreen arvioinnin mukaan oppilaiden äidinkielen ja matematiikan lähtötasoon vaikuttavat asiat, joihin lapset eivät itse voi vaikuttaa. Riskitekijöitä ovat huoltajien matala koulutustausta ja lähisuvussa ilmenneet oppimisvaikeudet. Loppuvuonna syntyneillä on alkuvuonna syntyneitä enemmän oppimisvaikeuksia. Jos oppilaan äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, lähtötaso heikkenee.

Karvin arvioinnin mukaan kokopäiväisestä varhaiskasvatuksesta hyötyvät erityisesti lapset, joiden elämään on kasautunut useita riskitekijöitä. Lasten tasavertaisten mahdollisuuksien edistämiseksi onkin hyvä, että subjektiivinen päivähoito-oikeus palautui 1. elokuuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Marinin (sd.) hallituksessa varhaiskasvatusta ja perusopetusta kehitetään Oikeus oppia?-ohjelmalla. Sillä pyritään kaventamaan perhetaustasta johtuvia oppimiseroja muun muassa pienentämällä perusopetuksessa ryhmäkokoja ja pilotoimalla varhaiskasvatuksessa kaksivuotista esiopetusta.

Jotain voidaan tehdä myös kodeissa. Karvin arvioinnin mukaan harrastuksista ja kiinnostuksista vahvimmin lähtötasoon vaikuttaa perheen lukemisharrastus, se, että lapsi lukee itse tai hänelle luetaan ääneen. Lukemisharrastus on kasautunut korkeakoulutettuihin perheisiin, mutta kaikissa perheissä on mahdollista lukea lapselle esimerkiksi iltasatu. Sopivia kirjoja saa lainaan kirjastoista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi