Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Palkka ja menestyminen töissä tärkeää nuorille

Koulut alkavat tällä viikolla. Osalla nuorista alkaa myös oman tulevaisuutensa pohtiminen. Siinä on koululla keskeisen tärkeä rooli. Näin siksikin, että työelämän muutos on jatkuvasti pyörivä mylly. Osa nykyammateista ja työtehtävistä katoaa, mutta tilalle syntyy uusia.

Tulevaisuuden työelämää tulee muuttamaan se, että miesten määrä suhteessa naisiin kasvaa (HS, 10.8.). Naiset ovat hakeutuneet enemmän perinteisiin miesvaltaisiin ammatteihin kuin miehet töihin, joissa on ollut selkeä enemmistö naisia. Miesten määrän kasvaessa tämä kehitys vaikuttaa korostetummin myös koulutustarpeisiin.

Työelämään valmistavia muutosten tuulia kaivataan myös peruskouluun. Maanantaina julkaistun Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksen mukaan selkeä enemmistö nuorista haluaa, että koulussa kerrottaisiin enemmän työelämästä. Samoin nuoret haluavat lisää paukkuja työelämään tutustuttaviin TET-jaksoihin. Kyselyyn vastasi lähes 9?000 peruskoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselyn tulokset eivät sinänsä yllätä. Tuleva työelämä kiinnostaa nuoria. Kaksi kolmesta yläkoululaisesta haluaa tehdä työelämässä merkityksellisiä asioita. Nuorista lähes 80 prosenttia arvottaa työelämässä menestymisen tärkeäksi.

Tolkun palkka ja kiinnostavat työtehtävät ovat tärkeitä vaikuttajia alan ja ammatin valintaan. Hyvä palkka on miehille tärkeämpää kuin naisille, jotka arvottavat enemmän mahdollisuuksia tehdä itselle tärkeitä asioita.

Lähes kaksi kolmesta nuoresta aikoo hakeutua yläkoulun jälkeen peruskoulusta lukioon. Ammatillisen koulutuspolun valitsevat herkemmin ne, joilla on selkeä kuva siitä, mille alalle haluaa töihin. Lukio antaa lisää miettimisaikaa omille valinnoille. Lukion valintaan vaikuttavat myös vanhempien sosioekonominen tausta ja heiltä saatu tuki. Valmistumisen jälkeen välivuoden pitämisen suosio ei ole kasvanut. Nuoret haluavat nopeasti töihin tai jatko-opintoihin.

Perinteiset sukupuoliroolit ravistelevat työelämää tulevaisuudessakin. Naiset pitävät yhä mielenkiintoisimpina terveydenhuollon, matkailu- ja ravintola-alan sekä sosiaalipalvelujen töitä. Miehiä kiinnostavat enemmän työt teknologiateollisuudessa, maanpuolustuksessa sekä tietoliikenne- ja it-alan yrityksissä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi