Tiistai, 27.10.2020 
Hellä, Helli
Pääkirjoitus

Viimeiset 100 metriä vaarallisimmat koulutiellä

  • Karjalainen

Koulut alkavat yleisesti tänään keskiviikkona. Tuhannet lapset ja nuoret tulevat mukaan liikenteeseen. Tämä edellyttää asennemuutosta kaikilta liikenteessä kulkijoilta.

Onnettomuustilastojen mukaan kevyen liikenteen onnettomuudet lisääntyvät huomattavasti elokuussa, kun verrataan aiempaan kesään. Liikenneturva arvioi, että sadat koululaiset joutuvat vuosittain koulumatkalla onnettomuuteen. Henkilövahingoista neljä kymmenestä on tapahtunut pyöräilijöille.

Liikenneturva korostaa aikuisten vastuuta koulutien turvallisuudesta ja edellyttää aikuisilta parempaa suojatiekäyttäytymistä. Itä-Suomessa poliisit valvovat koulujen läheisyydessä ja muissa riskipaikoiksi tiedetyissä paikoissa etenkin kevyen liikenteen kulkua, liikennevalojen noudattamista ja suojatiekäyttäytymistä. Myös pelastuslaitos on turvaamassa lasten koulutietä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikenteen asiantuntijayritys Ramboll muistuttaa, että viimeiset 100 metriä on usein vaarallisin pätkä koulutietä johtuen muun muassa saattoliikenteestä. Turvallisuus paranee, kun autoliikenne vähenee koulujen läheisyydessä.

Toinen kasvava riski on kännykän räpläämisen yleistyminen liikenteessä. Sitä tekevät kaikenikäiset. Rambollin tekemän kyselyn perusteella eniten turvattomuuden tunnetta liikenteessä aiheuttaa muiden tienkäyttäjien toiminta. Merkittävän paljon turvattomuutta aiheuttaa myös lasten oma käytös, kuten huomion herpaantuminen kännykän käytön vuoksi.

Neuvo autoilijoille ja muillekin ajoneuvoille on selkeä. Ajonopeuden alentaminen on tehokas tapa parantaa suojatien turvallisuutta. Jos kokee, ettei pysty pysähtymään turvallisesti, on nopeutta todennäköisesti liikaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi