Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Petopelko lisääntynyt kantojen kasvaessa

  • Karjalainen
Karhujahti alkaa torstaina. Koko maassa on lupa kaataa kaikkiaan 289 karhua, eniten Pohjois-Karjalassa, jonne myönnettiin 163 poikkeuslupaa. Kaatolupia on kymmeniä edellisvuotta enemmän. Se johtuu lisääntyneestä karhukannasta.

Pohjois-Karjalan lisäksi kasvua on ollut Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Riistakeskus arvioi maamme karhukannaksi noin 2?500 karhua.

Myös susien määrä Suomessa on lisääntynyt ripeää tahtia. Luonnonvarakeskus arvioi määräksi noin 250 sutta. Susikanta on lisääntynyt viime vuosina etenkin läntisessä Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osa metsästäjistä pitää viranomaisten kanta-arvioita liian pieninä ja haluaa siksi suurempia kaatomääriä.

Metsästäjiä ärsyttää etenkin metsästyskoirien päätyminen susien suuhun. Niinpä metsästyksen säätely on jatkuvaa tasapainoilua, jossa soisi hyödynnettävän paikallista asiantuntemusta nykyistä enemmän.

Petokantojen kasvaessa suomalaisten petopelko on lisääntynyt. Petoja pelätään enemmän kuin viisi vuotta sitten, ilmenee Susilife-hankkeen kyselytutkimuksesta, johon vastasi parituhatta täysi-ikäistä suomalaista poronhoitoalueen eteläpuolella (Karjalainen,–.8.). Susilife on eri viranomaisten kuusivuotinen yhteishanke, joka pyrkii muun muassa ehkäisemään ennalta susien aiheuttamia vahinkoja.

Petopelko on yleistynyt, kun nykyään petohavaintoja ilmenee lähellä asutusta tai sattuu useampia petojen aiheuttamia vahinkoja. Petovihan lietsominen on kuitenkin tarpeetonta ja vastuutonta. Yhtä lailla on selvää, että viranomaisten ja metsästäjäväen yhteistyöllä on turvattava lasten koulutie ja kotirauhan rikkomattomuus pihapiireissä joka puolella maata.

Susilife-kyselyn mukaan suomalaiset pelkäävät eniten karhun kohtaamista. Lähes yhtä moni, 43 prosenttia vastanneista, pelkää punkkia. Sutta pelkää 35 prosenttia suomalaisista. Yleistyneen hirvikärpäsen pelkäämisestä ei kysytty. Sen sijaan hirveä ja mäyrää pelätään nykyään enemmän kuin aiemmin.

Tunnekirjolla on myös toinen puoli. Joka viides vastaajista arvioi, että suden kohtaaminen voisi olla sekä pelottavaa että kiehtovaa. Suuri enemmistö uskoo, että susi voi menettää ihmisarkuutensa, jos sillä ei ole syytä pelätä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta