Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Älypuhelin joka päivä käytössä pohjoiskarjalaisilla

  • Karjalainen
Mielikuva on väärä, ettei Pohjois-Karjalassa haluta tai osata käyttää uutta digitekniikkaa. Epäily on elänyt, koska maakunnan väestö on suhteellisen vanhusvoittoista.

Valtakunnallisen kartoituksen mukaan älypuhelinta käyttää päivittäin pohjoiskarjalaisista jopa yhdeksän kymmenestä. Myös tietokoneen päivittäin käyttö on yleistä: niin tekee 77,3 prosenttia Pohjois-Karjalan asukkaista. Kartoituksen mukaan suurin osa suomalaisista käyttää päivittäin älypuhelinta.

Käytön yleisyys ilmenee valtiovarainministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston teettämästä digitaitokartoituksesta, jonka kysely tavoitti lähes?000 vastaajaa eri puolilta Suomea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Digitaitojen kartoitus nosti esiin myös huolia. Kaikilta käyttö ei suju, eikä ole oikein halujakaan opetella. Kartoitus vahvisti käsitystä, että tarvitaan monipuolista, paikallista digitukea, jota saa myös kasvotusten.

Moni käyttää vain itselleen tuttuja digipalveluja. Siksi tarvitaan lisää helppokäyttöisiä laitteita ja ohjelmistoja, tukea käyttöön ja luottamuksen vahvistamista niiden turvallisuuteen ja tietoturvaan.

Suomalaiset ovat kaikkiaan digitaitavaa väkeä. Huolta on kuitenkin ikääntyvän väestön digitaitojen puutteesta. Moni kyselyyn vastanneista kertoi asioivansa digitaalisesti omien vanhempiensa puolesta, kun nämä eivät osaa tai halua.

Pohjoiskarjalaiset saavat eniten digitukea läheisiltään ja työyhteisöiltä. Sama on yleistä valtakunnallisestikin. Yleisimmät digituen antajat ovat perheenjäsenet, sisarukset ja lapset.

Digitaalisista palveluista yleisimmin hallitaan sähköpostin käyttäminen, lehtien lukeminen verkossa sekä tiedonhaku internetistä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta