Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Vihdoin järkevä keino valkoposkihanhiongelmaan

  • Karjalainen
Valkoposkihanhien karkottamiseen ampumalla on nyt saatu luvat tälle ja ensi syksylle. Luvalla 3?500 valkoposkihanhen ampumiseen on toivottavasti todellista vaikutusta peltovahinkojen torjumisessa, kun ampuminen yhdistetään muihin torjuntakeinoihin.

Yksin erilaisilla karkottimilla ei ole ollut vaikutusta, sillä valkoposkihanhet palaavat nopeasti, ettei todellista vaaraa ole.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen päätöksellä Suomessa siirrytään nyt samalle linjalle ja saman tason metsästykseen kuin Virossa ja Ruotsissa, joiden kautta valkoposkihanhien muuttoreitit niin ikään kulkevat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vihdoin, sanovat viljelijät, jotka ovat jo vuosia kärsineet tuhoista.

Viime kevään minimaalisen pienet ampumisluvat jäivät käyttämättä, koska Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri valitti niistä. Teko osoitti häikäilemätöntä välinpitämättömyyttä valkoposkiongelman vakavuudesta. Ainakaan tänä syksynä vastaavanlaista kiusaa ei pystytä tekemään, sillä lupa on annettu välittömällä täytäntöönpanolla.

Toivottavasti luonnonsuojeluväki myös on ajatellut kesän aikana asian uudelleen. Valkoposkien häirinnässä, pelottelussa ja tappamisessakaan ei ole kyse luontoa uhkaavasta tai vihamielisestä toimesta.

Syksyllä ja toivottavasti myös keväällä tapahtuvan metsästyksen häiritseminen millään tavalla ei olisi viisasta. Luonnon suojeleminen tarvitsee tavallisten ihmisten tuen, eikä sitä ääriteoilla saavuteta.

Luvat myöntäneen Varsinais-Suomen elyn olisi pitänyt luvan yhteydessä selkeästi ilmaista, mitä tehdään niille kuolleille hanhille, joita ei tarvita Luonnonvarakeskuksen tutkimuksiin. Ainoa kestävä tapa on syödä ne.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta