Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Kolme neljästä aikoo äänestää kuntavaaleissa

  • Karjalainen
Kuntavaalit ovat ensi huhtikuussa. Muita valtakunnallisia vaaleja ei olekaan ennen kuin eduskuntavaalit keväällä 2023 ja sitten 2024 sekä presidentinvaalit että europarlamenttivaalit.

Helposti unohtuu, että kuntavaalit ovat tärkeimmät. Kunnissa tehtävillä päätöksillä on eniten vaikutusta jokaisen suomalaisen arkeen.

Useampi kuin kolme neljästä Kuntaliiton kyselyyn vastanneista aikoo äänestää ensi kevään kuntavaaleissa. Tämä lupaa hyvää. Sitten on eri asia, lähtevätkö suomalaiset todella äänestämään. Viime kuntavaaleissa keväällä 2017 äänestämässä kävi vain 58,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äänestysaktiivisuudessa on aina ollut suuria alueellisia ja paikkakuntakohtaisia eroja. Pohjois-Karjalassa on ryhtiliikkeen paikka. Viime kuntavaaleissa Savo-Karjalan vaalipiirissä äänestysprosentti jäi koko maan matalimmaksi 54,8 prosenttiin.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi yli 10?000 suomalaista 43 kunnasta eri puolilta Suomea. Heistä vain viisi prosenttia ilmoitti, ettei aio äänestää, joten tämäkin tukee odotusta äänestysaktiivisuuden nousemisesta.

Merkitystä on myös äänestyksen arvostuksen nousulla. Nyt 72 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että äänestäminen on tärkein keino vaikuttaa kotikunnan asioihin.

Kotikunnan ilmapiiri ja ajankohtaiset hankkeet juuri vaalikeväänä vaikuttavat paikalliseen äänestysaktiivisuuteen.

Ehdokasasettelu ratkaisee paljon paitsi äänestämiseen niin myös vaalituloksiin. Jo nyt ehdokasasettelun aikana on väännettävä rautalangasta, mistä asioista kunnissa oikeasti päätetään seuraavina vuosina. Ehdokkaiksi tarvitaan arkiosaajia ja intohimoisia toimijoita.

Kiinnostavien ehdokkaiden löytäminen ei ole helppoa. Suurin osa kyselyyn vastanneista ei ole halukas asettumaan ehdolle. Vähiten halukkaita ovat 18-29-vuotiaat. Myös nuorten laiska äänestäminen on herättänyt huolta jo pitkään.

Kysely paljastaa nuorten suhtautumisessa myös myönteisiä viestejä. Jopa 30 prosenttia alle 30-vuotiaista olisi halukas harkitsemaan kunnallista luottamustehtävää, jos sellaista tarjottaisiin. Viesti on viisasta huomata, sillä paikallistason kuntapolitiikka on usein liian harmaata ja ukkoutunutta vallankäyttöä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta