Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Nuorten lihavuus on iso ongelma, johon pitää puuttua

  • Karjalainen
Suomalaisten lasten ja nuorten ylipaino on kaksin- tai jopa kolminkertaistunut viime vuosikymmeninä. Nyt 2-16-vuotiaista pojista 27 prosenttia ja saman ikäluokan tytöistä 17 prosenttia on vähintään ylipainoisia. Lihaviksi määriteltäviä on alakouluikäisissä pojista yhdeksän ja tytöistä kolme prosenttia sekä yläkouluikäisissä pojista 10 ja tytöistä viisi prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastoraportista (Karjalainen tänään). Pohjois-Karjalassa vähintään ylipainoisten osuus on sekä tytöissä että pojissa prosenttiyksikköä suurempi kuin keskimäärin koko maassa: pojissa 28 prosenttia ja tytöissä 18 prosenttia. Useammassa Pohjois-Karjalan kunnassa alakouluikäisistä pojista neljä kymmenestä sekä yläkouluikäisistä pojista lähes puolet on vähintään ylipainoisia.

Tilanne on todella huolestuttava ja etenkin se, että muutos huonompaan suuntaan on ollut niin suuri ja tapahtunut varsin lyhyellä ajanjaksolla. On kuin kaikki tehty kansanvalistustyö olisi mennyt hukkaan, kun nuorten tilanne on nyt tämä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyse on merkittävästä kansanterveydellisestä ongelmasta, jonka taustalla on monia syitä. Nämä monet syyt eivät kuitenkaan ole peruste olla puuttumatta asiaan, varsinkin kun kyse on pahimmillaan pitkäkestoisesta ongelmasta: lihavista lapsista noin 55 prosenttia on lihavia myös nuorina ja lihavista nuorista noin 80 prosenttia lihavia myös aikuisina.

Lihavuus on monella tapaa riskitekijä fyysisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Lohdullista on se, että siihen voidaan myös tehokkaasti elintapamuutoksilla puuttua, ja tämä palvelus pitää nyt nuorille tehdä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta