Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Elvytyspaketti pitääkin olla vaikea niellä

  • Karjalainen
EU:n koronapaketista syntyi odotetun kipakka keskustelu eduskunnassa, kun se pääsi pääministerin ilmoituksen jälkeen keskiviikkona lopultakin päästämään ulos höyryjään ja samalla latelemaan myös kaikkein höyrypäisimpiä perustelujaan sille, ettei Suomen pitäisi nyt eikä koskaan olla EU:n yhteisissä rintamissa mukana.

Kiivaimmin hallituksen kimppuun hyökkäsivät oppositiosta perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit, mutta myös kokoomus käyttää tämänkin tilaisuuden hyväkseen horjuttaakseen hallitusta. Myös hallitusrintama rakoilee tässä asiassa, kun keskustan ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen ilmoitti puheenvuorossaan tekevänsä, mitä jo kesällä lupasi, eli vastustavansa ehdottomasti ja lujasti tätä hänen mielestään niin EU:n perussopimusten, Suomen liittymissopimuksen kuin Suomen perustuslainkin vastaista elvytyspakettia.

Hoskosen perustelut vastustukselleen ovat periaatteellisia ja vilpittömiä. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa erityisesti perussuomalaisten joukoista tulevista löysistä heitoista rahan ottamisesta suomalaisilta duunareilta ja antamisesta italialaisille mafiosoille. Yhtä hölmöläismäisin ja leimaavin perustein eteläeurooppalaiset voisivat kyseenalaistaa Suomen saamat alue- ja rakennetuet sekä koko EU:n koheesiopolitiikan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koheesiopolitiikan tavoitteena on vähentää eroja EU:n sisällä, niin erilaisten alueiden kuin EU-kansalaistenkin välillä.

Elvytyspaketti ja siihen liittyvä yhteisvastuu pitääkin olla vaikea niellä. Tällaisen ratkaisun kuuluu ehdottomasti olla kertaluonteinen ja tarkoitettu nostamaan koko EU jaloilleen siitä kriisistä, johon maailmanlaajuinen koronapandemia on myös sen sysännyt. Suomelle vientimaana on erityisen tärkeää, että koko Euroopan talous elpyy nopeasti koronan tuomasta taantumasta.

Korona on yhtä vähän italialaisten kuin suomalaisten syytä, ja tämä erittäin poikkeuksellinen tilanne sallii myös tämän poikkeuksellisen ratkaisun. Kritiikissä pakettia kohtaan on sitä paitsi enemmän kyse yleisluonteisesta kritiikistä koko EU:ta eikä vain tätä yhtä ratkaisua kohtaan. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) suhteutti paketin taloudellisen merkityksen hyvin Suomen muuhun velanottoon: se on vähäinen.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta