Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Hallitus oikeilla linjoilla rajoja avatessaan

  • Karjalainen
Suomen asettamat matkustusrajoitukset ovat olleet erittäin tiukat, ja tiukkoina ne pysyvätkin nyt hallituksessa sovituista huojennuksista huolimattakin. Suomi muun muassa säilyttää sisärajojen valvonnan marraskuulle asti.

Tiukalla politiikalla on ollut niin sanotun tavallisen kansan laaja tuki. Monessa somekeskustelussa täydellistäkin rajojen sulkemista on vaadittu. On siis odotettavissa, että hallitus ja pääministeri Sanna Marin (sd.) saavat kylmää kyytiä matkustushelpotuksista.

Viime aikojen lisääntyneet korona- ja erityisesti altistustapaukset antavat tähän pohjaa. Kolme hallituksen ministeriäkin on viime päivinä odotellut kotona koronatestin tulosta. Tulokset ovat olleet negatiivisia niin kuin 99,7 prosentilla muistakin testatuista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallituksen päätös rajasulkujen maltillisesta höllentämisestä on oikea. Suomi ei voi linnoittautua, ei kansainväliseltä niin kuin ei kotimaiseltakaan liikkumiselta.

Lähikuukaudet, kuka ties vuodetkin, meidän on vain totuttava elämään tässä uudessa ajassa ja maailmassa.

Koronaa on, se ei ole mihinkään hävinnyt eikä hävinnekään, vaan nostaa aina päätään. Kun yhteiskuntia avataan, tartuntaryppäitä esiintyy, ja ne pitää perata huolella ja ryhtyä sitten asianmukaisiin toimenpiteisiin. Tässä on Suomessa onnistuttu hyvin.

Kevättalvisen säikähdyksen kaltainen sulkeutuminen ei ole enää mahdollista. Kyse on taloudesta mutta myös inhimillisyydestä.

Matkailuelinkeino on Suomelle erittäin tärkeä, eikä sen romahduttamiseen ole varaa. Katastrofipiste on kuitenkin hyvin lähellä. Nyt voi vain toivoa, että käynnistettävät toimet riittävät talvisesongin lähtemiseen käyntiin. Lapille talvimatkailu on yhtä merkittävä kuin Välimerenmaille aurinkoturismi.

Pohjois-Karjalalle hyvin merkittävää on venäläisturistien vuodenvaihteen matkailu. Toivottavasti siinäkin vielä saadaan pää auki mutta turvallisuus huomioiden.

Matalan koronatason maan tarkasti paketoituihin matkoihin luulisi sinänsä olevan suuri kiinnostus, sillä maailmassa on nyt valtava, patoutunut matkustamisen ja lomailun tarve.

Jokainen suomalainen voi edelleen suojautua yleisin hygieniaohjein ja lisäksi tahtonsa ja tarpeensa mukaan myös rajoittamalla kanssakäymisiään.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta