Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Asumiskulut Joensuussa edelleen keskitasoa

  • Karjalainen
Asumiskulut ovat nousseet tänä vuonna viime vuotta maltillisemmin, ilmenee Kiinteistöliiton tuoreesta 59 kaupungin ja kunnan vertailusta.

Aiemmissa vertailuissa Joensuun asumiskulut ovat olleet keskitasoa. Ne olivat sitä myös keväällä Omakotiliiton tekemässä vertailussa. Erot kuntien kesken ovat kuitenkin suuret tässä Kiinteistöliitonkin kartoituksessa.

Asuminen on kalleinta Rovaniemellä ja Savonlinnassa, halvinta Kempeleessä ja Kokkolassa. Kustannukset 90-neliöisessä perheasunnossa olivat kalleimmillaan vähintään 3,10 euroa kuukaudessa neliöltä. Kalleimman ja halvimman ero voi olla vuodessa jopa yli tuhat euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vertailussa laskettiin kiinteistöverot, vesi- ja jätevesi- sekä jätehuollon maksut, kaukolämmön ja kiinteistösähkön kulut.

Joensuussa nämä kiinteistöverot ja asumisen maksut ovat olleet tänä vuonna yhteensä 2,79 euroa neliöltä kuukaudessa. Muita maakunnan kuntia ei ollut mukana vertailussa. Asuminen on Joensuuta kalliimpaa myös Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä.

Savonlinna nousi kalliin asumisen kastiin kaukolämmön hinnannousun ja kiinteistöveron korotuksen seurauksena. Rovaniemellä kokonaiskulut laskivat hieman, mutta mainetta mustaava kärkitila pysyi edelleen.

Monissa kunnissa mietitään tänä syksynä kiinteistöverotuksen korotusta. Se tarkoittaa suoraan asumiskustannusten nousua ensi vuodeksi.

Toinen keskeinen tekijä on sähkön ja sen siirtohintojen kehitys. Omakotiasumisessa lämmityssähkö haukkaa yli puolet asumiskustannuksista. Erityisesti siirtohinnoissa on valtavia eroja eri puolilla maata. Tänä vuonna jätekustannukset ovat nousseet keskimäärin eniten.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta