Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Pääkirjoitus

Luontokohteissa toiveissa vilkas syksy ja talvi

  • Karjalainen
Kävijämääriltään kaikkien aikojen kesä on kääntynyt syksyksi Pohjois-Karjalan luontokohteissa. Niissä toivotaan ja uskotaankin, että myös syksystä ja talvesta tulee vilkas, jopa kaikkien aikojen paras. Korona kun näyttää estävän suomalaisten ulkomaanmatkailua nyt syksyllä ja ehkä talvellakin.

Sitä paitsi luontoon kannattaa ottaa omakohtaista lähituntumaa, vaikka kesä on ohi. Syksyllä ja talvella luonto tarjoaa aivan erilaisia kokemuksia kuin talvella. Pohjois-Karjalasta ei tarvitse lähteä lumoutumaan Lapin luontoon. Oma maakunta on aarteita pullollaan. Valtteja luonnossa ovat rauhallisuus ja hiljaisuus. Ne korostuvat juuri syksyllä ja talvella.

Kaikkien kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet merkittävästi tänä vuonna. Kasvua on ollut myös retkeilyalueilla ja yleensä kaikissa luontokohteissa. Viime vuonna Metsähallituksen mailla näitä luonnossa käyntejä oli yhteensä noin seitsemän miljoonaa. Tänä vuonna päästään suurempiin lukemiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosi on ollut hyvä Pohjois-Karjalassa. Tammi-heinäkuussa eniten käyntejä oli Kolin kansallispuistossa. Suhteellisesti eniten kävijämäärät nousivat Ilomantsin Petkeljärven ja Lieksan Patvinsuon kansallispuistoissa, kummassakin lähes 70 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sekä Petkeljärvi että Patvinsuo ovat tavoitettavuuden kannalta hankalampia kuin Koli, joten kävijämäärien kasvu kertoo luonnon ihmeellisestä vetovoimasta.

Kesä oli mainio myös Ruunaan retkeilyalueella Lieksassa majoituksen ja monipuolisten ohjelmapalvelujen kannalta. Koskiluonto kiehtoo edelleen vahvasti.

Kun väestö ikääntyy ja sairastavuus lisääntyy, kasvaa helppokulkuisten luontoreittien tarve. Pohjois-Karjalassa tämä on jo otettu huomioon. Esteettömiä luontoreittejä sekä varusteltuja tauko- ja levähdyspaikkoja on useita, esimerkiksi Tuupovaaran Vekarus, Öllölän Koskenniska, Lieksan Neitikoski, Outokummun Erä- ja luontokeskus ja Utransaaret Joensuussa. Oleellista on tasa-arvonkin kannalta mahdollisuus päästä helposti kokemaan lähiluontoa.

Kun kävijämäärät kasvavat, merkitsee se kohteissa toimiville yrittäjille mahdollisuuksia kehittää palvelujaan. Ylläpitäjälle kasvu luo painetta kunnossapidon ja palveluvarustuksen parantamiseen. Parannuksia onkin luvassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi