Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Pääkirjoitus

Lennot maakuntakentille saatava käyntiin nopeasti

  • Karjalainen
Toimivat lentoyhteydet ovat olennaisen tärkeät maakuntien elinvoimalle. Pohjois-Karjala on yksi niistä maakunnista, joihin ei Suomen oloissa koskaan voida saada niin hyviä ja nopeita junayhteyksiä, että ne korvaisivat lentokoneen.

Jos matkalla ollaan Helsingin keskustaan tai Pasilaan, juna voi vielä kilpailla, mutta usein määränpää on ulkomailla. Silloin vaihto lentokentällä on ainoa kilpailukykyinen tapa matkustaa. Jos tämä katoaisi pysyvästi, alueiden elinkeinoelämältä ja esimerkiksi tutkimukselta vietäisiin välttämätön tukijalka.

Finnair on ollut kovakorvainen, kun tästä hädästä on sille viety viestiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt maakuntien liitot, kauppakamarit ja keskuskaupungit ovat käyneet neuvotteluja maakuntakenttien lentoliikenteen jatkamisesta uudelta pohjalta. Samanlaiset ostopalvelut on jo koeponnistettu Ruotsissa, jossa ne saatiin nopeasti toimintaan.

Maakuntien yhdessä tekemä malli mahdollistaisi liikennöinnin aloittamisen Joensuuhun ja neljälle muulle maakuntakentälle mahdollisimman nopeasti alkavalle talvikaudelle. Liikennöinti edellyttää taloudellisen takauksen antamista, ja enimmäiskustannukseksi valtiolle on laskettu 20 miljoonaa euroa.

Lentoyhteyksien avaaminen nopeasti edes minimilentovuoroin on välttämätöntä, jotta vientiteollisuus pysyy maakunnissa ja pystyy pitämään yllä asiakassuhteensa. Valtion tuki lentoliikenteelle on sittenkin halvempi ratkaisu kuin se, että teollisuutta ja tutkimusta alkaa valua maakunnista ja maasta pois.

Jos täältä lähdetään, ei välttämättä pysähdytä toimivien suomalaisten lentokenttien äärelle. Sellaista kehitystä Suomi ei kestäisi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi