Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Pääkirjoitus

Kaikki tehtävä kalan syömisen lisäämiseksi

  • Karjalainen
Pohjoiskarjalaiset ammattikalastajat ovat päättäneet ruveta edistämään kalojen suoramyyntiä netin avustuksella. Tekeillä on nettisivut, joissa kerrotaan yhteystietoineen kalastajista, heidän tarjonnastaan ja palveluistaan (Karjalainen, 15.9.).

Tämä on hyvä ja tärkeä hanke. Kaikki, mitä itse voidaan, on tehtävä kotimaisen kalan syömisen lisäämiseksi. Toinen mainio lisäys on yrittää lisätä kiertävien kalakauppa-autojen ja kalan torikaupan tarjontaa.

Tekeillä olevalle sivustolle kootaan ainakin 25-30 kalastajan yhteystiedot. Kalastajat ryhtyvät esittäytymään myös erilaisilla somekanavilla. Tarkoitus on kertoa mielenkiintoisia tarinoita sekä luoda myönteisiä mielikuvia kaloista ja kalastajista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaiken taustalla on tarve lisätä kotimaisen kalan käyttöä ruuaksi. Alle viidennes Suomessa syödystä kalasta on kotimaista. Suomalainen syö vuodessa keskimäärin– kiloa fileeksi tehtyä kalaa. Menekkikalaksi on noussut kasvatettu norjan lohi halvan hintansa takia. Jokainen suomalainen syö vuosittain norjalaista lohta keskimäärin yli neljä kiloa.

Kalaa kannattaa syödä enemmän, koska se on terveellistä ravintoa. Pohjois-Karjalan puhtaissa vesissä kasvaa herkkuja, joita kuluttajat kertovat kyselyissä arvostavansa mutta silti ostavat entistä enemmän ulkomaista kalaa. Tämän ristiriidan poistamiseksi on tehtävä suoramyyntiä edistävää markkinointityötä.

Kalansyöntiä on mahdollista lisätä. Joka kolmas suomalainen syö kalaa suositusten mukaisesti vähintään kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Useimmat syövät vain kerran viikossa, jos sitäkään. Kotimaisen kalan käytön lisääminen edistää ympäristöystävällisyyttä, parantaa vesistöjen tilaa ja tukee harvenevaa ammattikalastusta elinkeinona.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi