Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Pääkirjoitus

Nuorilla aikuisilla suuri luotto sanomalehtiin

  • Karjalainen
Sanomalehdet ovat olleet jo pitkään suomalaisen mielestä luotettavin media, ja tämä ykkösasema on vahvistunut aiemmista vastaavista kyselyistä. Aivan erityisesti sanomalehtiä arvostetaan nyt 18-24-vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa. Asia käy ilmi tiistaina julkistetusta, Sanomalehtien Liiton teettämästä kyselytutkimuksesta.

Koko aikuisväestöstä 75 prosenttia luottaa painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin. Seuraavaksi eniten (58 prosenttia) luotetaan tv-kanaviin tai niiden verkkopalveluihin sekä radiokanaviin tai niiden verkkopalveluihin (43 prosenttia). Googlen, verkossa olevien uutisportaalien, sosiaalisen median sekä tubettajien ja blogien luotettavuus on hyvin alhaisella 2-6 prosentin tasolla.

Nuorten aikuisten mielestä sanomalehdet ovat luotettavuudessaan ylivertaisia muihin medioihin nähden, sillä peräti 88 prosenttia pitää niitä luotettavina, kun toisena tulee televisio 35 prosentilla ja kolmantena radio 30 prosentilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luotettavuusvertailussa menestyminen on sanomalehdille arvokasta, koska suomalaisten mielestä juuri luotettavuus on uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus. Näin ajattelee 89 prosenttia. Erityisen tärkeiksi koetaan myös asiantuntevuus, laadukkuus ja riippumattomuus.

Kyselyn tulos antaa lohdullisen kuvan sanomalehtien menestysmahdollisuuksista myös tulevaisuudessa, koska nuoret aikuiset antavat sanomalehdille niin ylivertaiset arviot. Tämä tutkimustulos lyö siis korvalliselle niitä enemmänkin oletuksiin perustuvia väitteitä, että nuoret eivät arvostaisi sanomalehtiä.

Erityisen kannustava tulos laatumedioiden kannalta on se, että sosiaalista mediana pitää luotettavana vain neljä prosenttia nuorista aikuisista ja kaksi prosenttia koko aikuisväestöstä.

Sanomalehtien kannalta lukijoiden arvostus ei siis ole ongelma, mutta sitäkin suuremmaksi ongelmaksi on muodostunut se, kuinka nämä lukijat tavoitetaan. Alati kehittyvät digitaaliset ratkaisut ovat siinä avainasemassa, mutta ei pidä myöskään väheksyä painetun sanomalehden ja sen jakelun merkitystä. Tässä pääosin Postin vastuulla olevassa jakelussa on ollut suuria ja entistään pahentuvia ongelmia (Karjalainen, 15.9.).

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi