Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Työllisyyspaketti jää pettymykseksi budjetissa

  • Karjalainen
Teollisuuslaitoksia suljetaan, irtisanomiset lisääntyvät, työttömyys kasvaa. Tässä valossa keskiviikkona julkistetun hallituksen ensi vuoden budjettiehdotuksen työllisyyspaketti jää pettymykseksi. Ennalta työllisyyspakettiin kohdistui kovia odotuksia, vaikka on realismia, että hallituksella ei ole taskussaan mitään hokkuspokkustemppuja.

Hallitus uskoo pääsevänsä lupaamaansa 30?000 uuteen työlliseen. Ei nopeasti, mutta kuitenkin. Hallitus nostaa tavoitteensa 60?000:sta noin 80?000 uuteen työlliseen vuoteen 2030 mennessä. Löyhäksi jää tämäkin lupaus, kun aiemmasta tavoitteesta saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste on nyt luovuttu.

Hallitus siirtää työmarkkinajärjestöjen sovittaviksi vaikeita kysymyksiä, kuten eläkeputken poistaminen ja eläkeikää lähestyvien työllisyystoimien parantaminen. Lisäksi työttömien työnhakuvelvoitteita kiristetään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Se, mikä työllisyyspaketista puuttuu, on porkkanat ja rohkaisut uusien työpaikkojen synnyttämiseksi. Toki myönteisiä vaikutuksia on teollisuuden sähköveron laskemisella ja varhaiskasvatusmaksujen alentamisella. Silti Suomen talous kääntyy nousuun vain työpaikkoja ja työn tuottavuutta lisäämällä. Muuten jäädään jatkuvasti lisää jälkeen kilpailijamaista.

Budjetin alijäämä paisuu rajusti ennakoitua suuremmaksi, 10,7 miljoonaan euroon, mutta minkäpä sille voi juuri nyt. Kriisi on päällä. Siitä on päästävä ulos ja ylös ottamalla lisää velkaa. Viime vaiheessa alijäämää paisutti lisättävän koronatestauksen kallis hinta. Kuitenkin on reilua varata siihen rahaa näkyvästi etukäteen eikä piilotellen summaa jälkikäteen ensi vuoden lisäbudjetteihin.

Kolmas vaikea kysymys oli turpeen verotuksen reipas nostaminen. Siinäkin päästiin puolueiden kesken sopuun, joskin hampaita kiristellen ja kovan väännön jälkeen. Hallitus on sitouttanut Suomen ilmastopäästöjen määrätietoiseen leikkaamiseen. Turpeen käytön vähentämisellä on siinä tärkeä rooli. Äkkiliikkeitä ja hätäilyä on kuitenkin viisasta varoa, sillä turpeen käytöllä on myös merkittäviä työllisyys- ja aluetaloudellisia vaikutuksia.

Budjetissa saa sinettinsä kiistelty oppivelvollisuuden jatkaminen kasvavista kustannuksista huolimatta. Kuntatalouden vuotavaa venettä paikataan lisää. Kuntien lisäksi myös sairaanhoitopiirit saavat kaivattua lisärahoitusta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi