Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Metsätiloista on tullut houkutteleva sijoituskohde

  • Karjalainen
Suomen metsissä on tapahtumassa isoja muutoksia (Karjalainen, 16.9.). Metsänomistajista puolet on eläkeläisiä, eikä nuorten osuus ole kymmenessä vuodessa kasvanut. Vanha polvi pitää siis metsät visusti omassa hallinnassaan kunnes luonnollinen perinnönjaon aika koittaa.

Odotellessaan moni näyttää vieraantuvan metsäasioista, sillä joka kymmenes metsänomistaja ei tiedä, mitä metsällään tekisi (MT, 15.9.).

Toisaalta perijäpolvella saattaa olla omistussuhteita enemmän sananvaltaa kotitilan metsäasioissa. Vasta vuodesta 2014 luvalliseksi tullutta jatkuvaa kasvatusta metsänsä hoidossa kertoo käyttävänsä noin 60 prosenttia metsänomistajista joko kaikissa tai osassa metsistään. Suuri osuus yllätti tutkijatkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jatkuvan kasvatuksen metsät ovat yleensä pienialaisia, joiden metsätulolla ei ole yhtä suurta merkitystä varsinkaan, jos omistajia tai perijiä on useampia.

Metsät on perinteisesti peritty, mutta viime aikoina myös vapaat metsäkaupat ovat yleistyneet. Se näkyy Pohjois-Karjalankin metsätilojen myynti-ilmoituksissa. Myös metsätilojen hinnat ovat nousseet nopeasti.

Taustalla lienee se, että sijoitusrahastojen kiinnostus metsistä on kasvanut nopeasti. Useimmiten toistaiseksi sijoitusrahastojen taustalla on suomalaisia piensäästäjiä mutta myös ulkomaalaisia sijoittajia. Hinnannousu houkuttelee panemaan myyntiin uinuvia metsätiloja, ja samalla hinnat karkaavat yksityisten ostajien ulottumattomiin tai ainakin korkeammiksi, mitä metsästä on järkevää maksaa.

Juuri Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa rahastojen kiinnostus on ollut suurinta. Täällä virman metät tunnetaan kautta aikojen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi