Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Verotuksen kiristyminen jää elvytyksen varjoon

  • Karjalainen
Valtion ensi vuoden budjettiehdotus on elvyttävä, julkisia menoja tilapäisesti mutta myös pysyvästi voimakkaasti lisäävä. Elvytys-taikasanan varjoon jää se, että palkansaajien verotus kiristyy ensi vuonnakin. Kulutushyödykkeiden hintojen nousu, matalat palkankorotukset ja kiristyvä verotus leikkaavat ostovoimaa. Oma arvoituksensa on kuntaverotuksen kiristyminen ensi vuonna. Siihen turvautunee entistä useampi kunta.

Veronmaksajain Keskusliitto muistuttaa, että Suomi ei nouse vain menoja lisäämällä. Sen rinnalle tarvittaisiin elvyttäväksi vipuvarreksi myös verotuksen keventämistä. Kun ansiotulojen verotus ei kevene, eivät työnteon kannustimet parane. Kannustinloukkujen ongelma pysyy, vaikka päivähoitomaksuja alennetaan.

Budjettipäätöksillä nousee tupakan, viinan ja polttoaineiden verotus. Tavallisen öljylämmitteisen omakotitalon ylläpito kallistuu vuodessa noin 75 euroa. Veronmaksajain Keskusliitossa on laskettu, että verotukseen vaikuttavat eri muutokset vievät keskimääräiseltä palkansaajalta noin 80 euroa tämänvuotista enemmän. Tupakan ja viinan hintojen korotukset nappaavat keskimääräiseltä kuluttajalta lisää yhteensä satasen verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Elinkeinoelämä kommentoi budjettiehdotusta yleisellä tasolla aika yksituumaisesti: odotukset ovat ylioptimistisia ja keinot alimitoitettuja esimerkiksi työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Suuren maatalousväestön etujärjestö MTK pettyi myös. MTK odotti hallitukselta kunnianhimoisempaa otetta biotalouteen ja metsätalouden vauhdittamiseen. Tyytyväistä hyrinää herättää pyrkimykset Suomen ruoantuotannon kilpailukyvyn ja kannattavuuden vahvistamiseksi.

Itä-Suomen vinkkelistä budjetti saa myös ansaittuja kiitoksia. Hallitus lupaa kolmen vuoden aikana kaikkiaan 95 miljoonaa euroa Saimaan kanavan kunnostukseen ja sulkujen pidennykseen. Hanke on suurin parannus sitten kanavan rakentamisen. Sillä on merkittäviä vaikutuksia vesiliikenteelle aina Joensuuhun asti. Kanavan nykyaikaistaminen parantaa teollisuuden kuljetusten ympäristöystävällistä kilpailukykyä.

Saimaan kanavan mittava remontti lisää tarvetta ja painetta Joensuun syväsataman ja syväväylien parantamiseen. Myös matkailuelinkeino hyötyisi näistä parannuksista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi