Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Työttömän työnhaku on itsestäänselvyys

  • Karjalainen
Demarivetoisen Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettipäätös, jolla velvoitetaan työttömät työnhakuun sanktion uhalla, ei ole kirvoittanut juuri mitään vastalauseita. Toisin oli, kun oikeistovetoinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki suunnilleen saman. Silloin lähdettiin toreille.

Äkkiväärä Sipilän hallitus tekikin palveluksen demareille - ei vain nostamalla niiden kannatuksen vaan myös silottamalla mielialat itsestäänselvyyden ääneen lausumiselle.

Työnhakuvelvoite, sen laiminlyönti ja tarjotun työpaikan vastaanottaminen eivät ole mitään uusia keksintöjä, saati keinoja nöyryyttää työttömiä. Jos jää työttömäksi, on itsestään selvää, että uutta työpaikkaa aletaan hakea nopeasti ja täydellä vauhdilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itsestään selvää se on sekä useimmille työttömille että järjestelmällekin. Vain hyväpalkkaisista työpaikoista työttömäksi jääneille on mahdollisuus ansiosidonnaisen turvin vähän huokaista tai katsella maailmaa. Useimmat silti haluavat mieluiten uuden työpaikan, sillä työ määrittää yhä edelleen ihmisen identiteettiä.

Inhimillistä toisaalta on, että yli viisikymppisenä työpaikan menettänyt ja vuosikausia aluksi toivorikkaana työtä hakenut lopulta tympääntyy, herpaantuu ja masentuukin. Muutkin vaikeasti työllistyvät tarvitsevat erityistukea. Jos muissa Pohjoismaissa keino on tepsinyt, miksei se tepsisi Suomessakin, vaikka virkamiesten lisääminen ei populisteille kelpaakaan.

Sipilän hallituksen keinot olivat kovia, Marinin hallitus on niitä hellentänyt, mikä onkin viisasta ja kohtuullista. Mitkään tuet ja sanktiot eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan työnantajia ja työpaikkoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi