Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Jos Saarikko ei onnistu, keskusta voi hajota

  • Karjalainen
Kaksi viikkoa keskustan puheenjohtajana toiminut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko piti yleensä puoluekokouksen päätökseksi kuuluvan linjapuheen tänä perjantaina, koska keskustan puoluekokousta jouduttiin koronaepidemian vuoksi typistämään tavanomaisesta.

Puheessaan Saarikko koetti vedota sekä entisiin että potentiaalisiin uusiin keskustan kannattajiin tutuilla keskustalaisilla teemoilla omavaraisesta ruoantuotannosta sekä jokaisen oikeudesta asua ja elää, missä haluaa. Saarikko kiteytti keskustan olevan paikallisuuden ja kohtuullisuuden arvoja edistävä puolue, joka ei käy vihalla tai katkeruudella vaan on suorastaan Suomen myönteisin ja tulevaisuususkoisin puolue.

Saarikko korosti valtion velkaantumisen juuri nyt olevan hyväksyttävää mutta vain väliaikaisesti koronan vuoksi. Hän puhui laajasti myös yritysten ja yksityisten henkilöiden velkaantumisesta ja lupasi puolueensa ottavan tavoitteekseen sen, että jokainen maksuhäiriömerkintöjä saanut ylivelkaantunut voi saada uuden alun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saarikko on valovoimainen poliitikko, joka hallitsee niin juhlapuheiden kaunokielen ja tunnelmoinnin kuin nopean ja vakuuttavan argumentoinnin asiakysymyksissä. Erityisesti näistä jälkimmäisessä ero keskustan puheenjohtajan paikalta syöstyyn Katri Kulmuniin on huomattava.

Keskustassa kytee kuitenkin yhä kapina, joka sai Kulmunin syrjäyttämisestä lisää polttoainetta. Ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen ei ole suinkaan ainoa keskustalainen, jonka on vaikea hyväksyä nykyistä hallitusyhteistyötä, ja Saarikko on siihen selvästi Kulmunia sitoutuneempi.

Keskusta on siinä tilanteessa ja Saarikko siinä asemassa puolueessaan, että jos hän ei onnistu palauttamaan keskustaa kannatukseltaan suurimpien joukkoon, niin on vaikea nähdä, että kukaan muukaan siinä voisi onnistua. Jos hän ei saa nopeasti puolueensa kannatusta nousuun, keskustaa uhkaa hajoaminen, jollaisesta pitkäaikaisen keskustavaikuttajan Mikko Alkion ero (Maaseudun Tulevaisuus,.9.) on jo selvä merkki.

Saarikko toisti perjantaina keskustan olevan valmis samaan hallitukseen jopa perussuomalaisten kanssa. Tämä tasoittaa vaikutelmaa vasemmistohallituksen apupuolueesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi