Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Oma vastuu korostuu entistä enemmän

  • Karjalainen
Suomalaiset, ja ilmeisesti samalla tavalla muutkin eurooppalaiset, näyttävät tottuneen niin sanottuun uuteen normaaliin, elämään koronaviruksen kanssa. Se saattaa käydä vaaralliseksi.

Niin on saattanut jo käydä, sillä koronatapausten määrä on syksyn mittaan lähtenyt uudestaan nousuun myös Suomessa.

Yhdeksi syyksi, joka varmasti on todellinen, on esitetty sitä, että nyt testataan kaikki nuhaiset ja aivastelevatkin. Keväällä testiin pääsivät vain vakavimmin sairaat. Silloin mitä ilmeisimmin jäi paljon koronatapauksia toteamatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Silti epidemia saatiin painettua alas, mutta kalliin kustannuksin. Kaikki keinot eivät kuitenkaan olleet kalliita eivätkä työläitä. Aivan tavalliset ihmiset tekivät paljon omaksi ja lähimmäistensä terveenä pysyttämiseksi: pestiin ja desinfioitiin käsiä ja pidettiin turvavälejä. Olimme tästä kaikesta varsin tarkkoja.

Kesän helppojen kuukausien jälkeen meidän on selvästi vaikea palata keväiseen omakuriin. Kauppojen ja muiden julkisten paikkojen käsidesipisteiden ohi kuljetaan vilkaisemattakaan, eikä turvaväleistä piitata entiseen tapaan. Pestäneenkö kädet enää aina edes kotiin tultua?

Keväällä ja vielä kesällä Suomeenkin vaadittiin maskipakkoa. Sitä ei tullut, koska lainsäädäntö ei sitä ainakaan vielä salli. Julkisissa liikennevälineissä ja muuallakin, jos turvaväleistä ei voida huolehtia, on kuitenkin voimassa maskisuositus. Pohjois-Karjalassakin.

Silti suurin osa viittaa suositukselle kintaalla muun muassa Joensuun joukkoliikenteessä.

Vaikka tautitapausten määrä on kääntynyt huolestuttavaan kasvuun, mikään yksittäinen rajoitusten purkamistoimi ei ole johtanut sellaiseen koronan räjähdykseen, mitä monet veikkailivat. Eilen purettiin matkustusrajoituksia, joten taas mitataan myös tavallisten ihmisten valmiutta vastuullisuuteen.

Jokaisen henkilökohtainen vastuu korostuu entistä enemmän, ja sen näkee muun muassa budjettiesityksen alijäämän suuruudesta. Sama on tilanne muuallakin kuin Suomessa. Kevättalvisiin jättipanoksiin valtioilla, siis tavallisilla veronmaksajilla eli meillä tavallisilla ihmisillä, ei ole enää varaa.

Koronaa on opittu hoitamaan paremmin ja heikoimpien ihmisten hoitolaitoksia suojaamaan, ja nyt se leviää nuorempien keskuudessa. Silti valppautta ja vastuuta tarvitaan yhä.

Tervekin voi levittää koronaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi