Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Herättävä hälytys muutoksista luonnossa

  • Karjalainen
Koko maapallon monimuotoinen luonto on suurissa vaikeuksissa. Siitä kertovat koruttomasti kaksi tuoretta raporttia. Niiden soisi olevan jokaiselle meistä vähintään voimakas ja herättävä hälytys.

Maailman luonnonsäätiön (WWF) mukaan selkärankaisten villieläinten lajikannat ovat pienentyneet keskimäärin 68 prosenttia vuodesta 1970 lähtien. Lisäksi parissakymmenessä vuodessa maailmasta on kadonnut lähes 100 miljoonaa hehtaaria metsää, ilmenee YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön raportista.

Syyllisenä kumpaankin pidetään ihmistä ja ihmisten toimintaa. Luontoa on hyödynnetty yli sen kantokyvyn. Luonnon ylikulutus on suurin selittäjä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

WWF on seurannut kahden vuoden välein eri puolilla maapalloa tuhansien selkärankaisten eläinlajien noin 21?000 lajikantaa ja tehnyt niistä johtopäätökset. Seurannassa on nisäkkäitä, lintuja, kaloja, matelijoita ja sammakkoeläimiä. Voimakas vähentyminen kiihdyttää lajien uhanalaistumista ja sukupuuton uhkaa.

Myös uusi uhka nousee esiin. WWF:n mukaan samat syyt, jotka heikentävät luonnon monimuotoisuutta, nostavat riskiä uusien eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien leviämiseen. Luonnon ja ihmisten terveyden välinen yhteys on noussut puheenaiheeksi koronapandemian myötä.

Metsien katoamisella nähdään sama yhteys ja vaikutus. Suurin syy metsien kaatamiseen on tilan raivaaminen maatalouden tarpeisiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana metsäkato on kiihtynyt etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Metsiä raivataan etenkin vähemmän kehittyneissä maissa. Oman maailmanlaajuisen riskinsä tekevät suuret maat, kuten Brasilia ja Kiina, jotka jääräpäisesti vähättelevät holtittoman metsäkadon seurauksia.

Suomalaisetkaan eivät voi piilottaa päätään pensaaseen. Suomalaiset ovat sitä pohjoisen pallonpuoliskon hyvinvoivaa massaa, joka sumeilematta ylikuluttaa luonnonvaroja. Vielä liian harvat ovat havahtuneet muutoksen välttämättömyyteen. Siihen, että ihmisten hyvinvointi kulkee käsi kädessä luonnon hyvinvoinnin kanssa sukupolvelta toiselle.

Luonnon monimuotoisuuden varjelu kuuluu kaikille ja jokaiselle. Ylikulutusta on pakko vähentää. Esimerkiksi ruoan tuotantotapoja täytyy kehittää. Luonnonsuojelua on jatkettava.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi