Keskiviikko, 28.10.2020 
Simo
Pääkirjoitus

Suomi komppaa EU:n tiukempaa ilmastotavoitetta

  • Karjalainen
Euroopan unioni on kiristämässä tavoitettaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. EU-komissio esitti torstaina, että vuoteen 2030 mennessä pitää ilmastopäästöjä vähentää vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tällä hetkellä EU on sitoutunut 40 prosentin vähennykseen.

Tiukentuva linja sopii Suomelle, kommentoi joensuulainen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.): Se on myös Suomen etu. Suomen oma tavoite on vielä kunnianhimoisempi. Suomi pyrkii 15 vuodessa täysin hiilineutraaliksi kaikissa toimissaan.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdotti Unionin tila?-puheessaan uutena EU:n terveysunionin luomista. Se tarkoittaa Euroopan lääkeviraston sekä tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen vahvistamista. Ehdotus sai ristiriitaisen vastaanoton puolesta ja vastaan EU-parlamentaarikkojen joukoissa. Myös Suomen mepit vilauttivat ehdotukselle varovaista vihreää mutta myös nuivempaa punaista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ristiriitoja kansallisessa päätöksenteossa Suomessakin aiheuttaa EU:lle suunniteltu 750 miljardin euron tuki- ja elvytyspaketti koronataudin aiheuttamiin vaurioihin. Sen vastustajat epäilevät EU-maiden yhteisen velanoton muuttavan koko unionin luonnetta ja kehityssuuntaakin. Suomessa hallitus tullee tarvitsemaan tukea oppositiosta tukipaketin hyväksymiseen.

Tällä viikolla EU:sta odotetaan ehdotusta Euroopan turvapaikkapolitiikan yhtenäistämiseksi. Uudella mallilla korvattaisiin nykyinen Dublin-järjestelmä. Monessa maassa se on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Nyt turvapaikkahakemus käsitellään vain siinä maassa, johon henkilö ensin saapuu ja hänet hakijaksi kirjataan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi