Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Pääkirjoitus

Vaikeammat vuodet vielä edessä Joensuussakin

  • Karjalainen
Valtion yhteensä noin 16 miljoonan euron ylimääräinen hätäapu pelastaa Joensuun kaupungin talouden tältä vuodelle. Ensi vuodeksi sellaista ei ole enää luvassa. Kuntatalouden vaikeammat vuodet ovat vielä edessä Joensuussakin.

Niistä ensimmäinen suuri kynnys on vuoden 2022 budjetti. Sitä tekemään pääsee tai joutuu ensi kevään kuntavaaleissa valittava uusi kaupunginvaltuusto.

Vuoden 2021 budjettiurakka alkoi maanantaina valtuuston perinteisellä talousseminaarilla. Valtuutettuihin valettiin uskoa. Tässä suuren epävarmuuden tilassa budjetin tekeminen voi olla vaikeaa, jos ei osata, mutta onneksi Joensuussa osataan. Tästä vuodesta tulee keväällä pelättyä parempi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näillä tiedoilla mahdollisuus on päästä jopa nollatulokseen. Budjetissa ennakoitiin muutaman miljoonan alijäämä. Keväällä tilanne näytti karmealta. Yksin verotulojen ennakoitiin jäävän noin 20 miljoonaa arvioitua pienemmäksi. Nyt ennuste on kutistunut yhdeksään miljoonaan. Siihen on suuri selittäjä, että yritykset eivät hakeneetkaan koronan takia lykkäyksiä verojen maksuun niin paljon kuin aluksi arvioitiin. Muuten verotulojen kasvu Joensuussa on yhä muuta maata pienempää.

Epävarmuus on kuitenkin suurta myös verotulojen kehitystä ennakoitaessa. Talouskriiseissä, kuten koronassakin, kielteiset vaikutukset Joensuulle tulevat muuta maata hitaammin, mutta myös niistä toipuminen on hitaampaa. Tätä selittää esimerkiksi vientituotteita tekevien yritysten runsaus suhteessa kaikkiin työpaikkoihin. Talouskehitys on tiukasti naimisissa viennin kehityksen kanssa.

Toinen suuri epävarmuustekijä on poikkeuksellisen korkea työttömyys. Joensuussa työttömyysaste on noin 20 prosenttia. Työttömänä on yli kaksituhatta henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Ensi vuoden veroprosenteista päätetään marraskuun alussa. Maanantaina esitellystä tilannekuvasta ja talousluvuista voi päätellä, että budjetti osataan tehdä sellaiseksi, ettei tuloveroprosenttia nyt koroteta. Uudelle valtuustolle jää ensi syksynä pelivaraa linjata veroista vuoden 2022 tarpeen edellyttämällä tavalla. Tämä valtuusto on viisaasti linjannut, että käyttötalousmenot sopeutetaan sellaisiksi, jotta kuntalaisten verotus Joensuussa ei kiristy verrokkikaupunkeja enempää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi