Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Pääkirjoitus

Viittomakielen päivä tuo esiin tärkeän äidinkielen

  • Karjalainen
Erilaisia teemaviikkoja vietetään niin paljon, etteivät vuoden 52 viikkoa lähimainkaan riitä jokaiselle suuremmalle ja pienemmälle teemalle ikiomaksi. Tällä viikolla pidetään esillä kahta hyvin merkittävää ja isoa asiakokonaisuutta, kun yhtä aikaa on meneillä Muistiviikko ja Kuurojen viikko.

Tänään vietetään kansainvälisen Kuurojen viikon osana YK:n kansainvälistä viittomakielen päivää.

Viittomakielen päivä on ohjelmassa Suomessa vasta kolmatta kertaa, mutta kuurojen viikkoa on vietetty jo vuodesta 1958.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun kevättalvella hallituksen koronatiedotustilaisuudet keräsivät suomalaiset televisioiden ääreen, huomio kiinnittyi ikävien uutisten ohella positiiviseen muutokseen: kaikki tiedotustilaisuudet on viitottu reaaliaikaisesti.

Usein ensimmäisenä kielenään viittomakieltä puhuvat pääsivät näin sananmukaisesti elintärkeän tiedon äärelle yhtä aikaa suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien tai muuten näitä kieliä osaavien kanssa. Usein unohtuu, että monille ihmisille viittomakieli on äidinkieli ja yleiskäsitteen alle sisältyy monia erilaisia kieliä, kuten suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli.

Kuurojen liitto antoi liittokokouksessaan viime viikonloppuna suuret kiitokset valtioneuvostolle, mutta muistutti, että hyvää käytäntöä pitää jatkaa.

Monessa muussa maassa tiedotustilaisuuksien tulkkaaminen on jo aiemmin ollut vakio - se on nähty muun muassa uutispätkissä Yhdysvalloista.

Kuntatasolla kuurojen tiedonsaanti ei ole yhdenvertaista. Joensuussa tiedotuslehti Joensuun Uutisten juttuja ja koronatiedotusta on nähtävänä Youtube-kanavalla viittomakielelle tulkittuna.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi