Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Pääkirjoitus

Maakuntajako syytä pitää nykyisellään Savossakin

  • Karjalainen
Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen yksi kiistakapula on ratkeamassa. Näillä näkymin Savonlinnan seudun neljä kuntaa pysyvät osana Etelä-Savon maakuntaa. Nelikko halusi vaihtaa Pohjois-Savon maakuntaan.

Maanantaina Kuopion kaupunginhallitus näytti punaista valoa Savonlinnan seudun tälle pyrkimykselle. Kuopiolaisten mukaan Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan tulee pysyä Etelä-Savon maakunnassa. Viesti oli sama useissa Savon kunnissa ja hallintoelimissä maanantain lausuntopäätösten perusteella.

Lopullisesti asian ratkaisee valtioneuvosto. Hallitus on luvannut kunnioittaa alueiden omaa tahtotilaa. Joka tapauksessa asia on poliittisesti vaikea ja kuuma. Keskusta uhkasi tehdä siitä jopa hallituskysymyksen, jos maakunnan vaihto etenee ja hyväksytään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nimittäin todennäköisesti silloin sama halu heräisi muissakin maakunnissa. Kyse ei ole pelkästään sote-alueista. Samalla olisi rukattava uusiksi maakuntahallinto, ely-keskukset ja vaalipiiritkin. Revohkasta tulisi uusi uhka koko sote- ja maakuntauudistuksen toteutumiselle, ainakin sen tavoiteaikataululle.

Jo nyt kunnissa kasvaa epäusko aikataulun toteutumiselle. Aikataulu ja epämääräinen rahoitusmalli arveluttavat kuntia ja maakuntia. Esimerkiksi Pohjois-Karjala ei millään voi hyväksyä ehdotettua mallia, joka nykyisellään leikkaisi 40 miljoonaa euroa maakunnan sote-palveluista (Karjalainen, 22.9.). Lisäksi maakuntamallin mukana tulevat verotusmuutokset lisäävät sumuista painetta kuntien järkevään taloussuunnitteluun.

Rahasta on kyse Savossakin. Savonlinnan seudulla halutaan turvata ennen kaikkea oman keskussairaalan säilyminen tulevaisuudessakin. Tämä on ymmärrettävä peruste heidän näkökulmastaan.

Kuopion lausunnon mukaan Savonlinnan seudun kuntien siirtyminen heikentäisi Pohjois-Savon peruspalvelujen rahoituspohjaa, joka on jo nyt heiveröinen. Kahden erikoissairaalatasoisen päivystävän sairaalaan ylläpitäminen veisi rahoituksesta liian suuren osuuden. Kuopion tehtävä on turvata ennen kaikkea oman yliopistollisen sairaalan toiminta ja kehittyminen.

Kävi niin tai näin, toivoa sopii, että kuntien välille ei jää pysyviä haavoja tai aitoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi