Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Pääkirjoitus

Suurta välinpitämättömyyttä yhä turvavöiden käytössä

  • Karjalainen
Suomalaisten on yhä vaikea ymmärtää, mitä tarkoittaa turvavyön käyttöpakko. Sellaisen vaikutelman saa poliisin valtakunnallisen liikennevalvonnan tuloksista. Viikon kestäneessä tehovalvonnassa kirjoitettiin eri puolilla maata peräti 725 sakkoa turvavyörikkomuksista.

Se on käsittämättömän paljon siihen nähden, että turvavyöpakko on ollut voimassa eriasteisena 1970-luvulta lähtien. Nykyään turvavöitä on käytettävä kaikissa autoissa, myös linja-autoissa, jos vyöt on asennettu sellaisiin.

Sakotettujen suuri määrä kertoo välinpitämättömyydestä turvallisuutta kohtaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikuttaa myös, että kännykän käytöstä autoillessa on tulossa samanlainen ongelma. Viikon aikana sakotettiin 730 kuljettajaa kännykän käytöstä ajon aikana ilman hands free?-laitteita.

Turvavyösakkojen määrä on ristiriidassa Liikenneturvan liikenneseurantojen kanssa. Liikenneturvan mukaan turvavyö on käytössä lähes sataprosenttisesti henkilöautojen etupenkeillä. Poliisin liikennevalvonnassa jäi kiinni etupenkillä ilman turvavyötä matkustaneita kaikkiaan 699.

Huolestuttavaa on myös, että joka kymmenes Liikenneturvan kyselyyn vastanneista uskoo turvavyön käytön olevan taajamanopeuksissa jokseenkin tarpeetonta. Näin ei ole. Turvavyö on syytä kiinnittää aina auton tyypistä, ajonopeudesta tai matkustuspaikasta riippumatta.

Vaikka autossa olisi useitakin turvatyynyjä, se ei ole peruste jättää turvavöitä käyttämättä. Päinvastoin ilman turvavyötä kolarissa laukeava turvatyyny voi olla jopa hengenvaarallinen. Seurannan mukaan joka kolmas kolarin uhri olisi pelastunut käyttämällä turvavyötä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi