Perjantai, 15.1.2021 
Solja
Pääkirjoitus

Vastuullinen vaihtaa renkaat ennen liukkaita

  • Karjalainen
Renkaiden vaihtoruletti Pohjois-Karjalassa alkaa olla kiivaimmillaan. Vaikka ensi viikolle on ennustettu lämpimiä päiviä ja öitäkin, niin vastuullinen kuljettaja vaihtaa ajokin alle talvirenkaat ennen liukkaita kelejä.

Vastuullisuus ja ennakointi korostuu muutenkin tieliikenteessä juuri näinä viikkoina. Pimeä aika lisääntyy, mikä vaatii, että ajovalojen on oltava kunnossa. Havainnointi vaikeutuu ja onnettomuusriski kasvaa, kun maassa ei ole lunta. Ajonopeuksien hillitseminen pienentää onnettomuusriskiä. Nopeuksia on syytäkin hillitä, sillä maakunnan teillä on siirrytty talvirajoituksiin (Karjalainen, 22.10.).

Itä-Suomessa on sattunut tänä syksynä tavallista enemmän hirvikolareita. Hirvet liikkuvat paljon ja säntäilevät maanteille metsästyskaudella. Kun ajonopeutta lasketaan, jää autoilijalle enemmän pelivaraa ennakointiin ja jarrutusmatka lyhenee merkittävästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syksy on muutenkin vaarallista aikaa liikenteessä. Vakavia onnettomuuksia sattuu eniten kesä-heinäkuussa. Liikenneturvan mukaan aiempina vuosina kuolonkolareita ajettiin enemmän lokakuussa kuin marras- ja joulukuussa.

Syyskuussa tieliikenteessä kuoli ihmistä, kertoi Tilastokeskus torstaina. Viime vuoden syyskuussa kuolleita oli 10 ja loukkaantuneita 70 henkilöä enemmän. Vasta tulevat kuukaudet kertovat, selittääkö myönteistä kehitystä korona-aikana vähentynyt liikenne.

Tänäkin syksynä on käyty keskustelua siitä, kumpi parempi, nasta- vai kitkarenkaat. Uuden lisän keskusteluun tuovat nopeasti yleistyneet hybridi- ja sähköautot. Niille moni suosittaa kitkarenkaita, joilla on pienempi vierintävastus kuin nastarenkailla. Tällöin auton yksi lataus riittää pitemmälle matkalle.

Toki merkitystä on sillä, millaisissa tieolosuhteissa ajaa ja ajaako rauhallisesti ennakoiden. Sama pätee kaikkiin autoihin. Rengasvalinta on viisasta tehdä sillä perusteella, missä ajaa ja millaisella autolla. Suomi on pitkä maa, ja olosuhteet vaihtelevat maan eri osissa. Jos autossa on nykyaikaiset luistoneston ja ajonvakautuksen järjestelmät, niin moni on siksi alkanut suosia kitkarenkaita myös lumisissa osissa Suomea.

Oleellista on autoilijan vastuu. Talvirenkaita täytyy käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Kun on liukasta, kesärenkailla ei saa ajaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi