Lauantai, 28.11.2020 
Heini
Pääkirjoitus

Joensuun keskustaan on helppo tulla

  • Karjalainen

Joensuun keskusta on ollut myllerrysten alla viime vuodet. Nyt tulos alkaa näkyä, ja se on hieno. Symmetrisestä keskustasta tulee helmi Suomen maakuntakaupunkien joukossa.

Toisin kuin monesti kuulee, Joensuun keskustaan on helppo tulla autolla ja pysäköintitilaa on runsaasti pysäköintitaloissa ja nyt myös toriparkissa, jonne sinnekin on vaivatonta ajaa. Se, että keskustaan tulo koetaan vaikeaksi, johtunee pitkään jatkuneista katu- ja muista remonteista ja poikkeuksellisista liikennejärjestelyistä. Nyt ne alkavat tällä erää olla ohi.

Myös kaupunkiin kauempaa tulevien kannattaa rohkeasti ajaa pysäköintitaloihin tai vaikkapa torin alle, keskelle keskustaa. Sieltä on helppo liikkua kävellen keskustan palveluissa. Kadunvarsipysäköintiä on vähennetty, jotta tilaa on saatu viihtyisille kävelykaduille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös se on hyväksyttävä, että kaikissa kaupungeissa?-?myös Joensuun keskustassa?-?pysäköinti maksaa.

Joensuu saa kehuja mutta myös moitteita pyöräilyväylistä. Ne ovat yksi keino taklata ilmastonmuutosta, mutta ennen kaikkea ne palvelevat opiskelijakaupungin tarpeita. Kaupungissa on tuhansittain opiskelijoita, ja valtaosa heistä liikkuu muutoin kuin henkilöautoilla. Samaan aikaan paljon on tehty myös autoilijoiden eteen. Esimerkiksi uudet liikennejärjestelyt liikenneympyröineen ovat lopettaneet risteysruuhkat.

Kaupungin kehittäminen ei tähän lopu, vaan nyt se keskittyy rautatieaseman ympäristöön. Kaupungista tulee symmetrinen, kun myös itäranta liitetään tiiviimmin osaksi keskustaa.

Korona-aika on kuitenkin kurittanut kaupunkeja, myös Joensuuta, ja se näkyy keskustan tyhjissä liiketiloissa. Niitä on nyt noin 70. Joensuun kaupungin, kaupunkikeskustayhdistys Virran ja Business Joensuun teettämässä kyselyssä Joensuu keskustaan kaivattiin lisää elämää ympäri vuoden (Karjalainen, 18.11.). Sitä tulee, kun me alueen ihmiset menemme sinne.

Sunnuntaina kauppatorilla avataan uudenlainen kuusista vihreä joulutori. Joulukauden avaus on hyvä syy mennä ydinkeskustaan viihtymään ja tekemään jouluostoksia kivijalkamyymälöistä. Koronatilanteessa on kuitenkin tarkasti noudatettava turvallisuuteen liittyviä ohjeita: turvavälejä, hygieniaa ja maskeja. Sairaana ei torillekaan pidä lähteä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi