Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Pääkirjoitus

Elintarvikeala onnistunut?leikkaamaan ruokahävikkiä

  • Karjalainen
Kaikki YK- ja EU-maat Suomi mukaan luettuna ovat sitoutuneet tavoittelemaan ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Joka vuosi maailmassa jää syömättä 1,3 miljardia kiloa ruokaa. Se on järjetöntä luonnonvarojen tuhlaamista mutta myös suuri ihmisoikeus- ja moraalikysymys. Nälänhätä maailmalla kasvaa ja ruokahävikki lisääntyy, jos mitään ei ruveta tekemään.

Suomessa herättiin, ja nyt on saatu lupaavia merkkejä myönteisestä muutoksesta. Valtion omistama kestävän kehityksen yhtiö Motiva raportoi elintarvikealan vähentäneen ruokahävikkiä yli kolme miljoonaa kiloa parissa vuodessa. Samalla elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja pakkausala saavuttivat yhteensä reilun neljän miljoonan euron kustannussäästöt.

Jos teollisuus ja kauppa onnistuvat, sama on mahdollista yksittäisille kotitalouksille ja kuluttajille. Elintarvikealan onnistuminen on nähtävä kannustimena kuluttajille. Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Hävikki on henkilöä kohti keskimäärin 20-25 kiloa ja rahallinen arvo noin 125 euroa. Suurin selittäjä tälle hävikille on huono suunnitelmallisuus hankinnoissa, ruoan valmistuksessa ja sen jatkokäytössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Teollisuus ja kauppa ovat onnistuneet hävikkitalkoissa parantamalla materiaalitehokkuuttaan. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi hävikin mittaamisen ja seurannan parantamista, tilaus-toimitusketjujen optimointia ja kierrätyksen lisäämistä yleensäkin. Päivittäistavarakaupassa on saatu hyviä tuloksia punalaputtamalla viimeisen käyttöpäivän tuotteita halvemmiksi. Kaikki hävikin leikkaaminen säästää luonnonvaroja ja hillitsee ympäristöpäästöjä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi