Tiistai, 2.3.2021 
Virve, Fanni, Virva
Pääkirjoitus

Maatalous tarvitsee lisää nuoria tekijöitä

  • Karjalainen
Sukupolvenvaihdosten lisääminen maa- ja metsätaloudessa on koko EU:n maatalouspolitiikan keskeisiä tavoitteita tällä vuosikymmenellä. Se on erittäin tarpeellista myös Suomelle, suomalaisille, maataloustuotannon omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle kaikissa oloissa.

Onnistuminen sukupolvenvaihdoksissa kaikilla pienyrittämisen aloilla ratkaisee paljolti suuntaa elinkeinojen kehittymiselle ja sen monille seurauksille.

Maataloudessa sukupolvenvaihdoksia on tehty keskimäärin 30 vuoden välein. Jos samaa kiertoa halutaan, niin nyt pyritään lisäämään etenkin alle 40-vuotiaiden viljelijöiden määrää ja osuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käytännön esteet sukupolvenvaihdoksille ovat lisääntyneet viime vuosina. Sellaisia ovat esimerkiksi maatalouden heikentynyt kannattavuus ja laskeneet tuottajahinnat. Painetta lisäävät kasvaneet tehokkuus- ja suurtuotantovaatimukset. Myös monimutkaiset verokysymykset ovat nousseet esteeksi sukupolvenvaihdoksille.

Mitä kuluttajat voivat tehdä edistääkseen sukupolvenvaihdoksia? Neuvo on yksinkertainen: suosi, hanki ja käytä kotimaisia maataloustuotteita. Niin ala pysyy elossa.

Toinen EU:n suuri tavoite on lisätä luomuviljelyä. Koko EU-alueella luomuviljelyn osuus kaikesta viljelymaasta on keskimäärin vajaat kahdeksan ja Suomessa alle 15 prosenttia. EU:n tavoite on nostaa luomupeltopinta-ala 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Suomi ei ole vielä päättänyt omaa tavoitettaan. Luomuliiton mukaan tavoite pitäisi olla 30 prosenttia tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, mihin esimerkiksi Ruotsi on sitoutunut.

Tavoitteiden nostamisen taustalla on se, että luomu on tunnustettu EU:ssa kestävän ruuantuotannon veturiksi.

Selvää on, että Suomen maatalous tarvitsee tulevaisuudessakin EU:n maaseuturahoja ja -tukia. Sen varmistamiseksi EU:lle tarvitaan riittävän suuri ja vahva budjetti.

Suomen näkökulmasta nyt näyttää kohtuullisen hyvältä. Vuodet 2021-22 mennään nykyisellä tukijärjestelmällä, mutta uuden budjetin rahoituksella. EU:n budjettia vuodesta 2023 eteenpäin valmistellaan ja siitä on tarkoitus päättää vuoden 2021 loppupuolella. Vastoin ennakkopelkoja Suomi on saamassa maataloustukia nykyistä enemmän ja luvan jatkaa kansallisten tukien maksamista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi