Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Pääkirjoitus

Kolilla mainiot eväät matkailumenestykseen

  • Karjalainen
Lieksan kaupunki ja Juuan kunta ovat yhdessä laatineet pitkän tähtäimen kehittämistavoitteet Kolin alueen matkailulle. Kyse on vasta visiosta, mutta usein ilman unelmia ei synny mitään uutta ja pysyvää.

Tavoite on huima: kymmenenkertaistaa matkailu Kolille vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaa 25 000 vuodepaikkaa ja kaksituhatta uutta työpaikkaa eri aloille lisääntyvän matkailun seurauksena. Lieksa ja Juuka uskovat Kolin kehittämisen lisäävän kummassakin kunnassa työpaikkoja ja väkilukuakin.

Yhteinen kuntarajat ylittävä matkailuvisio on ajattelua oikeaan suuntaan. Matkailijoillehan kuntarajat eivät merkitse mitään. Olennaista on se, mitä kiinnostavaa ja puoleensavetävää kohde pystyy tarjoamaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolilla on mainiot eväät kasvamaan menestykseen: vahvoja ja luotettavia toimijoita, majoittajia ja erilaisten palvelujen tuottajia. Kaiken keskiössä on ainutlaatuinen vaaraluonto ja Pielinen. Kolilla on kansallispuisto. Siksi kaikessa kehittämisessä ja uusrakentamisessa on otettava huomioon, että kansallispuistolle ei saa aiheuttaa hallaa.

Kansallispuistoa perustettaessa Kolille perinteisen ja olennaisen laskettelun sekä luonnonsuojelun puolustajat olivat tunteella napit vastakkain. Vuosien myötä kohu ja kohina vaimenivat. Vuodet ovat näyttäneet, että rinnakkaiselo Kolilla on mahdollista ja tervetulluttakin.

Kolin matkailutarjontaa on kehitetty ilahduttavasti ympärivuotiseen suuntaan. Lisääntyvät polkujuoksu- ja -pyöräilyreitit saadaan myös sopeutettua Kolin aroille vaaroille. Suunnitteilla on myös fat bike -rata Loma-Kolille. Oma erikoisuutensa on Kolin ja Vuonislahden välisen jäätien vierelle tehtävä luistelurata. Sen luulisi kiinnostavan myös ulkomaalaisia retkiluistelijoita.

Pielisen järvi- ja kalastusmatkailun kehittämisessä on paljon mahdollisuuksia. Tärkeää on saada Pielinen mukaan laajaan Järvi-Suomen matkailukohteiden kansainväliseen markkinointiin. Pielinen toki tunnetaan, mutta Saimaa-brändin rohkeampi hyödyntäminen toisi uutta pontta.

Pysäköintipaikkojen lisääminen Ukko-Kolin alueelle on kiireellisin tehtävä. Tiet on oltava kunnossa ympäri vuoden. Matkailija lähtee herkästi pois tai ei tule ollenkaan, jos tietää, että omatoimisesti ei ole helppoa tulla Kolille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi