Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Pääkirjoitus

Kirkkohanke on valtava yhteisöllisyyden osoitus

  • Karjalainen
Lahjoitusten keräys uuden kirkon rakentamiseksi Kiihtelysvaaraan on saavuttanut ensimmäisen suuren tavoitteensa (Karjalainen, 19.1.). Kirkon rakennusrahastolle on koottu puoli miljoonaa euroa. Tämä varmistaa osaltaan kaivatun kirkkohankkeen toteutumista. Rahankeräys jatkuu edelleen.

Lahjoitustavoitteen täyttyminen kertoo siitä, että Kiihtelysvaaran kirkkohanke on valtava yhteisöllisyyden osoitus laajalta joukolta.

Sitä ennakoivat keräyksen suojelijan, piispa Jari Jolkkosen sanat silloin, kun keräystä aloitettiin: Kun pidämme hyvästä kiinni, lopulta kaikki kääntyy hyväksi. Kiihtelysvaaran kirkon tuhopoltto syksyllä 2018 koettiin raskaasti muuallakin kuin seurakunta- ja pitäjärajojen sisäpuolella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pienistä puroista kertyneiden lahjoitusten antajia ovat olleet yksityiset ihmiset, yritykset ja joukko maakunnallisia toimijoita. Suurimmat yksityiset lahjoitukset tekivät Kiihtelysvaarasta lähtöisin olevat liikemiesveljekset Kyösti ja Kari Kakkonen. Keräysvastaavana toimi kiihtelysvaaralainen valtiopäiväneuvos Matti Väistö. Jokaisen osallistujan panos on ollut tärkeä.

Kirkon suunnittelu etenee. Tavoitteen mukaan rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna. Silloin uusi kirkko vihittäisiin keväällä 2023.

Keräyksellä tähän mennessä koottu puoli miljoonaa euroa on noin kymmenesosa uuden kirkon kustannusarviosta. Noin puolet kaikkiaan viiden miljoonan euron kustannuksista odotetaan saatavan tuhoutuneen kirkon vakuutuskorvauksista. Lisäksi Kirkkohallitus ja emoseurakunta osallistuvat kustannuksiin.

Myönteinen yhteishenki kirkkohankkeen jouduttamiseksi on lisännyt odotuksia ja vahvistanut käsityksiä, että kirkko on edelleen sitä ympäröivälle yhteisölle erittäin tärkeä keskipiste. Entisen näköistä ja kokoista kirkkoa ei ole luvassa Kiihtelysvaaraan. Näin katsotaan tulevaisuuteen niin kuin pitääkin, eikä menneeseen aikaan.

Tulevaisuuteen katsominen toteutuu kirkkotilojen monikäyttöisyydessä ja mitoituksessa. Hankesuunnitelman mukaan kirkkoon tulee istumapaikat enimmillään 225 vieraalle. Kiihtelysvaaran seurakuntapiirissä on nykyään noin 1 800 henkilöä.

Uudenkin kirkon arkkitehtuuri on erittäin tärkeä kysymys. Aika näyttää, toteutuuko monen seurakuntalaisen harras toive. Rakennetaanko uusi kirkko puusta ja ristikirkkona?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi