Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Pääkirjoitus

Toiveissa kaikkien aikojen paras terassikesä

  • Karjalainen
Ravintola-alalla katsotaan toiveikkaasti eteenpäin kohti kesää. Jos hyvin käy, tulossa voi olla kaikkien aikojen terassikesä.

Kolmen viikon ravintolasulku maakunnassa päättyi maanantaina. Toisaalla Suomessa sulku kesti kuusi viikkoa. Osa ravintoloista avasi ovensa heti maanantaina, mutta eivät kaikki. Huono uutinen on, että kaikki eivät avaa ehkä koskaan. Alalle povataan konkurssien lisääntymistä. Konkursseja tulee, koska toiminnan rajoitukset ja sulut vievät pohjan taloudelta. Valtiolta saatavat korvaukset ovat riittämättömiä paikkaamaan tappioita, ja tuet tulevat yleensä liian myöhään.

Toiveikkuutta hyvästä kesästä pitää yllä moni seikka. Yleensä ravintola-alan yrittäjät ovat kekseliäitä, kokeilunhaluisia ja sinnikkäitä. Yrittäminen on monille verissä ja elämäntapa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen seikka on asiakkaiden patoutunut sosiaalinen tarve päästä ravintoloihin ja kesäterasseille. Samaa patoutunutta tarvetta on myös lomamatkailuun heti kesällä.

Kolmas seikka on odotukset koronataudin kehityksestä tulevina viikkoina. Nyt vaikuttaa, että tiukkoihin sulkutoimiin ja rajoituksiin ei enää tarvitse palata. Tässä toiveikkuutta lisää hallituksen lupaus. Tilannetta tarkkaillaan viikoittain, ja viimeistään parin viikon päästä rajoituksia harkitaan uudelleen. Silloin yleisten odotusten mukaan kyse on aukioloaikojen löysäämisestä ja muiden rajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

Jos niin käy, uudet muutokset tuskin ehtivät voimaan vielä vapuksi, mutta siitähän se kesä vasta alkaa.

Myös huonompi kehitys on mahdollista. Koronan tartuntaluvut voivat kääntyä uudelleen kasvuun ja sairastavuus lisääntyä. Siksi on pidettävä valmius reagoida myös rajoituksiin palaamiseen. Kaikki terveysasiantuntijat eivät vielä olisi höllentäneet ravintolarajoituksia, koska piilevä riski on kuitenkin olemassa.

Jotta terassikesästä tulee totta, asiakkailta vaaditaan vastuullista käytöstä ruoka- ja anniskeluravintoloissa. Turvaväleistä ja maskien käytöstä ei saa tinkiä. Siksi rajoituksista ovat tärkeitä myös karaoke- ja tanssikielto sekä vaatimus istumapaikasta jokaiselle asiakkaalle.

Jos koronatauti alkaa nyt talttua odotetulla tavalla ja rokotukset etenevät lupausten mukaan, nämä lisäävät suomalaisten mieliin turvallista uskallusta lähteä nauttimaan kaikenlaisista ravintolapalveluista. Koska tartunnat etenevät eri puolilla eri tahtiin, niin ravintola-alalle on oikeutettua toivoa alueellista harkintaa sääntelyn purkamiseen. Siinä hallintoraja ei voi olla tärkein säätelijä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi