Tiistai, 11.5.2021 
Osmo
Pääkirjoitus

EU:n elpymispaketille tuki kansan enemmistöltä

  • Karjalainen
Vain muutama maa on enää päättämättä EU:n jättimäisestä elpymispaketista. Suomen päätöksentekoon tuli uutta jännitystä, kun perustuslakivaliokunnan mukaan eduskunnan ratkaisuun tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Paketin hyväksyminen näyttää varmalta mutta ei ilman kipuilua eduskunnassa.

Paketilla on myös suomalaisten tuki. Enemmistö suomalaisista hyväksyy elpymispaketin, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) kyselytutkimuksesta noin tuhannelle suomalaiselle.

EU edellyttää jäsenmailtaan yksimielisyyttä elpymispaketin hyväksymiseen. Periaatteessa yksikin maa voi kaataa kokonaisuuden. Tosin tässäkin on varauksia ja varasuunnitelmia. Niinpä Suomen mahdollinen ei tarkoittaisi enemmän Suomen aseman heikentymistä EU:ssa kuin koko EU-laajuisen tukipaketin hajoamista alkuunsa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kokoomus teki peliliikkeen ilmoittamalla äänestävänsä eduskunnassa tyhjää paketista. Näin hallitus ei tarvitse ratkaisuun tukea oppositiolta. Tyhjiä ääniä ei lasketa vaatimukseen kahden kolmasosan enemmistöstä, joten hallituspuolueiden äänet riittänevät. Ennakointi on ehdollista, koska paketin vastustajia on hallituspuolueissakin, eivätkä kaikki kokoomuksen edustajat välttämättä äänestä tyhjää.

Kokoomuksen ilmoitus tyhjän äänestämisestä on poliittisesti linjatonta, sillä puolue on perinteisesti ollut EU-myönteisin. Nyt sitä ei jostain syystä haluta sanoa ääneen, ja voi olla, että perästä kuuluu, kun puolueessa kuplii sisäisiä ristiriitoja.

Ristiriitaista on myös suomalaisten suhtautuminen, vaikka enemmistö pitää pakettia Suomen edun mukaisena sekä EU:n koossapysymistä ja yhtenäisyyttä tukevana. Vain perussuomalaisten kannattajat eivät näe elvytyspaketissa mitään hyvää mistään näkökulmasta.

EU:ssa odotetaan talouden lähtevän vahvaan kasvuun ehkä jo kesällä. Suomen on päästävä siihen samaan kyytiin. Elpymispaketin tavoite on tukea ja vahvistaa tuota kasvua.

Suomalaisista 40 prosenttia uskoo, että elpymispaketin ansiosta Suomi hyötyy ja pääsee mukaan muiden maiden elvytyksen seurauksiin. Yhtä suuri joukko on epäuskoisia. Kaksi viidestä arvioi Suomen viennin hyötyvän Etelä-Euroopan nettosaajamaiden elvyttämisestä. Samansuuruinen joukko on eri mieltä.

Liki puolet suomalaisista on sitä mieltä, että paketti on turha tulonsiirto etelän EU-maille. Tämä joukon mukaan viisaampaa olisi ottaa 6,6 miljardia uutta lainaa Suomelle ja elvyttää sillä vain omaa taloutta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi