Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Lisätakuun vaatijoille jäitä hattuun

  • Karjalainen

Vähän melua tyhjästä, vai miten tuon nyt sanoisi, kun amerikkalainen luottoluokittaja Standard & Poor’s laski ensin perjantaina yhdeksän euromaan luottoluokitusta ja sitten vielä maanantai-iltana Euroopan väliaikaisen rahoitusvälineen ERVV:n luokitusta AAA:sta yhdellä pykälällä AA+:aan.

Yleensä voimakkaasti reagoineet markkinat olivat tuoreeltaan näille muutoksille immuuneja: euro vahvistui ja kurssit nousivat tiistainakin.

Näinkö eurotalous on jo saavuttanut sellaisen vakauden, että se ei hätkäytä enää markkinoitakaan? Ei varmaankaan, koska niin lainakorkojen hinnoittelussa kuin pörssikursseissakin tapahtunut on ehditty jo ottaa huomioon. Totta kuitenkin on, että turbulenssin jälkeen markkinoilla seilataan hieman aikaisempaa tyvenemmässä.

Kolmesta isosta luottoluokittajasta Standard & Poor’sin tekemiä luokituslaskuja ei silti voi ohittaa olankohautuksella, vaikka esimerkiksi Moody’s piti Ranskan luottoluokituksen maanantaina edelleen AAA-luokassa. S & P:n noteeraus Ranskalle oli pykälää alempi AA+.

Luottoluokittajien epäjohdonmukaisuutta onkin arvosteltu. Eri painotuksien takia se lienee jossain mielessä ymmärrettävää, mutta antaa aina halukkaille mahdollisuuden vääntää rautalankoja mieleisiinsä suuntiin.
Näin teki Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi heti, kun ERVV:n luokitus laski. Draghin mukaan neljän kolmen A:n euromaan, Suomi joukossa, olisi nyt annettava EU:n kriisirahastolle lisätukea.

Draghin viesti oli päinvastainen kuin ERVV:n pääjohtajan Klaus Rieglingin toteamus ERVV:n lainanantokyvyn kestämisestä kesäkuuhun, jolloin Euroopan vakausmekanismi (EVM) aloittaa toimintansa.
Samaa sanoi valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Martti Salmi (Karjalainen, 17.1.).

Panikointiin eivät anna syytä markkinatkaan. Luottoluokituksissa ja koroissa on tapahtunut irtautumista toisistaan, kuten on nähty esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ranskan luokitusten muuttuessa.

Suomen onkin syytä muiden AAA-maiden kanssa unohtaa lisätakuut, ja poliittisesti nykytilanteessa ne ovatkin käytännössä mahdottomia. Tilanne, jossa parhaiten asiansa hoitaneet maat pantaisiin nyt maksumiehiksi, olisi käytännössä ajanhukkaa jo takausvastuiden nostattamisen vaatiman ajan takia.

Heinäkuu tulee pian, eikä siihen mennessä ole näkyvissä tilannetta, jossa ERVV:n lainanantovaltuudet olisivat vaarassa loppua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa