Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Gallupeja ei pidä kieltää

  • Karjalainen

Presidenttiehdokkaista Sauli Niinistö (kok.), Pekka Haavisto (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.) ja Eva Biaudet (r.) ilmoittivat tiistaisessa Helsingin Sanomien ja Nelosen vaalitentissä olevansa valmiita rajaamaan mielipidetiedustelujen käyttöä vaalien alla, esimerkiksi viikko ennen vaaleja.
Tällaista vaalien rauhoittamista gallupeilta on aika ajoin vaadittu muiltakin tahoilta, koska mielipidekyselyjen on havaittu vahvistavan viime hetken muutoksia. Niissä on myös ristiriitaisuuksia; esimerkiksi tiistaina julkaistuissa Helsingin Sanomien ja MTV3:n presidenttigallupeissa on Niinistön kannatusluvuissa huima ero, kun toisessa Niinistö saa ehdokkaille annetuista äänistä 39 prosenttia ja toisessa 47 prosenttia.
Vaikka galluptuloksia ei julkaistaisikaan, niitä varmuudella tehtäisiin. Galluptulosten julkaisemisen kieltäminen johtaisi siihen, että tehdyistä gallupeista vuodettaisiin julkisuuteen tarkoituksella vain sellaisia tietoja, joista olisi vuotajille itselleen hyötyä. Tuloksia voitaisiin jopa vääristellä.
Tämä olisi paljon huonompi vaihtoehto, eikä avoimeen yhteiskuntaamme muutenkaan kuulu tiedon salaaminen. Gallupeja pitää tarkastella kriittisesti, mutta ei niitä sentään kieltää pidä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa